Francuzi tvrde: Renault lažira vrijednosti ispušnih plinova 25 godina!

Francuzi tvrde: Renault lažira vrijednosti ispušnih plinova 25 godina!

Prema pisanju lista Liberation da Renault manipuliše pravim vrijednostima štetnih plinova i to čak 25 godina!

Krajem 2015. godine svijet je bio okupiran Volkswagenovom aferom pod nazivom ‘dieselgate’ koju su otvorile vlasti SAD-a. Skoro dvije godine od nakon ‘dieselgatea’ na pomolu je nova afera koja se odnosi na manipulisanje s vrijednostima emisije štetnih plinova. Ovog puta radi se o Francuskom Renaultu.

Francuske novine Liberation objavile su priču da francuski proizvođač automobila također manipuliše s pravim vrijednostima emisije štetnih gasova i to čak 25 godina.

Renaultovi inženjeri su u automobile ugrađivali veoma sličan uređaj kakav su koristili i u Volkswagenu. Liberation navodi da su u toj prevari, odnosno manipulaciji, znali i oni na najvišim pozicijama, čak i šef svih šefova Carlos Ghosn.

Iz Renaulta očekivano demantuju ove optužbe. Priznaju postojanje spornog uređaja, ali kažu da on nije korišten za manipulaciju s emisijama štetnih plinova već za zaštitu motora.

Nakon što je u javnost izbila afera ‘dieselgate’ bilo je govora i o drugim proizvođačima koji su na isti način manipulisali sa emisijom štetnih plinova, ali zasada jedino je Volkswagen platio kaznu, čini se i za druge koji također varaju.

Kategorije: Vijesti