Audi se vraća u Le Mans 2023. godine!

Audi LMDh koncept 2021

Audi se vraća u Le Mans 2023. godine!

Audi će se u sezoni 2023. vratiti u Le Mans i nastupit će u kategoriji LMDh sportskih elektrificirani prototipova. Koncept novog sportskog automobila koji će naslijediti uspješnog Audija R18 uglavnom je završena.

Nasljednik Audija R18 gradi se u uskoj saradnji sa sestrinskom kompanijom Porsche. Velika snaga Volkswagen koncerna je saradnja marki u razvoju cestovnih automobila. Sada se prenosi ovaj provjereni model u moto sport. Ipak, novi sportski prototip bit će jednako originalan Audi kao i Audi RS e-tron GT.

Sportski prototip za novu kategoriju LMDh trenutno se razvija u Audi Sport odjelu, paralelno s inovativnim SUV-om za Dakar Rally. Sve osnovne koncepcijske odluke donesene su u međuvremenu. Odabran je koncept šasije i motora. Trenutno se radi na dizajnu koje treba da oduševi ljubitelje Audi marke.

Cilj Audija je da prvi prototip bude na točkovima početkom sljedeće godine, a da njegovo predstavljanje bude završeno u prvom tromjesečju. Intenzivan testni program slijedi 2022. godine, a prva utrka planirana je za Daytona 24 Hours (SAD) u januaru 2023. godine.

Kategorije: Auto sport, Vijesti