ISTRAŽI 387: Renault Captur otkriva skrivene ljepote BiH (I. dio.)

ISTRAŽI 387: Renault Captur otkriva skrivene ljepote BiH

Godina 2020. imala je veliki utjecaj na mnoge sfere naših života i promijenila je našu svakodnevicu iz temelja. Veliki izazov za mnoge predstavljaju i putovanja van granica BiH uslijed strogih regulativa koje se nepredvidivo i često nenajavljeno mijenjaju. Upravo su mnogi sa dozom opreza i skeptičnost krenuli u planiranje godišnjih odmora i putovanja van granica BiH, dok su se drugi opet okrenuli domaćem turizmu.

Shodno tome smo u našoj redakciji odlučili da pored testova vozila dodamo i jednu novu rubriku članaka na našu stranicu pod nazivom “Istraži 387”, a to su putopisi s mjesta koja smo posjetili sa našim testnim vozilima. Primarni cilj ovih putopisa je otkrivanje i predstavljanje zanimljivih i “skrivenih” destinacija unutar Bosne i Hercegovine koje velika većina nije posjetila, ili pak nije ni čula za njih.

Renault Captur putopis 2020 - 01
Renault Captur putopis 2020 - 02
Renault Captur putopis 2020 - 03
DCIM101MEDIADJI_0841.JPG
DCIM101MEDIADJI_0842.JPG
DCIM101MEDIADJI_0846.JPG
DCIM101MEDIADJI_0833.JPG
DCIM101MEDIADJI_0825.JPG
DCIM101MEDIADJI_0850.JPG
Renault Captur putopis 2020 - 12
Renault Captur putopis 2020 - 13
Renault Captur putopis 2020 - 19
Renault Captur putopis 2020 - 20
DCIM100MEDIADJI_0285.JPG
DCIM100MEDIADJI_0288.JPG
DCIM100MEDIADJI_0298.JPG
DCIM100MEDIADJI_0309.JPG
Renault Captur putopis 2020 - 28
Renault Captur putopis 2020 - 29
Renault Captur putopis 2020 - 30
Renault Captur putopis 2020 - 31
previous arrow
next arrow
Renault Captur putopis 2020 - 01
Renault Captur putopis 2020 - 02
Renault Captur putopis 2020 - 03
DCIM101MEDIADJI_0841.JPG
DCIM101MEDIADJI_0842.JPG
DCIM101MEDIADJI_0846.JPG
DCIM101MEDIADJI_0833.JPG
DCIM101MEDIADJI_0825.JPG
DCIM101MEDIADJI_0850.JPG
Renault Captur putopis 2020 - 12
Renault Captur putopis 2020 - 13
Renault Captur putopis 2020 - 19
Renault Captur putopis 2020 - 20
DCIM100MEDIADJI_0285.JPG
DCIM100MEDIADJI_0288.JPG
DCIM100MEDIADJI_0298.JPG
DCIM100MEDIADJI_0309.JPG
Renault Captur putopis 2020 - 28
Renault Captur putopis 2020 - 29
Renault Captur putopis 2020 - 30
Renault Captur putopis 2020 - 31
previous arrow
next arrow

Piše: Bakir Islambegović

Sa novim Renault Capturom koji nam je ustupio Renault BiH i Guma M posjetili zanimljive turističke destinacije o kojima ćete čitati u nastavku. Tu avanturu smo iskoristili i da otkrijemo sve kvalitete samog testnog vozila, koji nije samo kompetentan u gradskim sredinama gdje ćemo ovaj gradski SUV-a najčešće viđati, nego smo ustanovili njegove kvalitete i kao putnički automobil na dužim relacijama. Detaljan test pročitajte OVDJE.

DAN1

Žoga Beach Bar

Našu višednevnu avanturu s novim Renault Capturom započeli smo putovanjem u toplije krajeve naše zemlje. Prva destinacija bila je na obalama rijeke Trebižat nadomak Čapljine, na mjesto poznato pod imenom Žoga Beach Bar. Ovaj posve unikatni lokal, pored predivne prirode i ambijenta samog bara koji se harmonično uklopio u okruženje rijeke Trebižat, mami posjetioce i s bogatim sadržajem.

Pored kupanja i obimne gastronomske ponude, možete uživati u muzici i u tematskim partijima koji se redovno održavaju s različitim muzičkim žanrovima i temama. Ovaj beach bar otvoren je samo tokom ljetne sezone, te smo ga uspjeli posjetiti neposredno prije zatvaranja za ovu sezonu. Svi ljubitelji dobrog provoda i zabave će se morat strpit do sljedeće godine.

Bunski kanal

Nakon predaha i ručka u Žoga Beach Baru, odlučili smo da nastavimo s našim istraživanjem Hercegovine i da obiđemo jedno pomalo skriveno mjesto koje nosi ime Bunski kanal. To je mjesto gdje se Buna ulijeva u rijeku Neretvu, što je zaista jedan fascinantan prizor. Ova skrivena atrakcija nalazi se kraj puta koji iz Čapljine vodi prema Mostaru. Jedno neoznačeno i jedva primjetno skretanje prema lijevo dovest će vas do ovog divnog i skrivenog mjesta. Svratite, usput vam je.

Prije povratka u Sarajevo našu avanturu smo uljepšali i posjetom Mostara u večernjim satima. Iako smo u Mostaru nedavno bili s našim Peugeot 208 testnim vozilom (putopis pročitajte OVDJE), moramo priznati da Mostar i njegov čarobni duh nikad ne može da dosadi.

DAN 2

Jajce zipline

Prva destinacija drugog dana naše avanture s novim Renault Capturom odvela nas je u Jajce. Iz pravca Sarajeva do Jajca stižete za nešto više od dva i po sata. Put vodi preko Travnika, Komara i Donjeg Vakufa. Ovaj put važi za jedne od opasnijih magistralnih puteva u BiH, no uz pažljivu vožnju uživat ćete u prekrasnoj prirodi i cesti koja je dosta zabavna za voziti. Ovaj put nećemo mnogo govoriti o Jajcu, nego o njegovoj najnovijoj atrakciji: Jajce zipline.

Za sve ljubitelje adrenalina ovo je idealna atrakcija. Iako cjelokupni doživljaj traje svega nekoliko sekundi, smatramo da je itekako vrijedan cijene od 20 KM koliko košta spuštanje ovim zipline-om. Zipline-om ćete s jedne litice preći na suprotnu strane. Ovo smatrajte kao vid zagrijavanja, jer poslije toga slijedi “glavno” spuštanje, tokom kojeg ćete proći tačno iznad vodopada u Jajcu. Osjećaj, ali i pogled su neopisivi.

Dužina čekanja varira te tokom sunčanih vikenda može iznositi i do sat vremena. Mi smo imali sreće pa smo i pored posjete vikendom stigli gotovo odmah na red.

Jezero Balkana

Oko 26 kilometara i pola sata vožnje od Jajca nalazi se jezero Balkana. Ovo vještačko akumulacijsko jezero kraj Mrkonjić Grada i pomalo je neopravdano zaboravljeno u sjenci većeg i poznatijeg Plivskog jezera. Jezero je podijeljeno na dva dijela od kojeg je jedan posebno namijenjen za kupače.

Jezero je okruženo prelijepom šumom, s toga izdvojite par minuta koliko će vam biti potrebno da napravite krug oko cijelog jezera šumskim puteljkom koji ga okružuje. Cijeli kompleks ima dovoljno sadržaja, pogotovo u pogledu noćenja i gastronomske ponude.

Zekenkovac

Nadomak Mrkonjić Grada nalazi se još jedna, gotovo potpuno nepoznata, atrakcija pod imenom Zelenkovac. U sred šume nalazi se ova posve čudnovata drvena građevina, rustikalne arhitekture, okružena izvorima vode, unutar koje je smještena galerija umjetničkih slika koja predstavlja atelje likovnog umjetnika Borislava Jankovića. U aprilu 2002. godine ovo mjesto je dobilo status ekološke zone.

Na Zelenkovcu je izgrađeno nekoliko drvenih mlinova, kućica, bungalova, klupa i drvenih mostića, a posjetiocima se nudi i domaća hrana pripremljena na ognjištu. Ovo mjesto je također poznato po godišnjem održavanju jazz festivala. Uživajte u prelijepoj galeriji, osvježite se uz cvrkut ptica i uživajte u zelenilu koje vas okružuje.

Do Zelenkovac dolazite magistralnim putem od kojeg se odvajate na jedan makadamski put, neposredno prije samog odredišta. Ovo mjesto nam se posebno svidjelo zbog svog unikatnog šarma, pa stoga vam preporučujemo posjetu.

Martin Brod

Naša posljednja destinacija koju smo posjetili drugi dan našeg putovanja bio je Martin Brod. Udaljen je oko sat vremena vožnje od Bihaća i sastavni je dio Nacionalnog parka Una. Mi smo došli pred sumrak na ovu destinaciju, tako da smo bili jedini posjetioci u tom trenutku, što je dodatno povećalo čar ovog vodopada i prirode koja ga okružuje.

Jedino što će odbiti potencijalne posjetioce je nekoliko kilometara dug makadamski put, ali je je on dobro uređen. Možda najzanimljivija stvar oko ovog mjesta je legenda koja se za njega veže a koja glasi: “Nekad davno izuzetno lijepa djevojka Marta, zaljubila se u momče kudrave kose i garava lica koji je živio tamo preko na drugoj obali Une. Roditelji njeni ni da čuju za tu vezu i ljubav…”

“Jednog dana u kasno doba krene Marta put Une, zadigne skute od suknje, pa krenu preko broda, svome dragom. Okliznula se na skliskoj unskoj sedri i pala u vodu, a na površini smaragdne vode samo se kratko zadržala njena zlatno-plava djevojačka kosa. Taj gaz, odnosno brod kako ga mještani zovu, prozvaše Martin Brod.”

“Zbog nesretne ljubavi dvoje mladih ljudi, a u spomen na djevojku Martu i do danas nezaboravljenu zabranjenu ljubav, ovo mjesto je dobilo naziv Martin Brod.”

Kategorije: Istraži 387