Björk u historiji

Volvo Polestar Racing i Thed Björk ušli u istoriju u Stockholmu

Volvo Polestar Racing i Thed      Björk usli u istoriju u Stockholmu

Thed Björk je briljirao na drugoj utrci ovogodišnjeg STCC šampionata na stazi Solvalla u blizini Stockholma, a Volvo Polestar Racing  postigao istorijsku pobjedu, obzirom da su vozači ovog tima utrku završili na prvoj, drugoj, trećoj i četvrtoj poziciji.

„Ovo je za mene nesumnjivo jedna od najboljih pobjeda svih vremena. Sve je funkcionisalo savršeno i otići sa staze sa prva četiri osvojena mjesta je jednostavno neopisivo“ – izjavio je Björk.

On je zahvaljujući posljednjoj briljantnoj pobjedi preuzeo vodstvo u poretku vozača, 10 bodova ispred Richarda Göranssona, dok je Volvo sada prvi u poretku konstruktora, 20 bodova ispred BMW-a.

„Utrka u Stockholmu je postala naš najbolji STCC rezultat od 1996. godine od kada učestvujemo u ovom šampionatu. Izuzezno smo ponosni na naše vozače i sve one koji čine Volvo Polestar Racing. Svi su oni napravili sjajan posao“ – izjavio je Derek Crabb, Motorsport direktor kompanije Volvo automobili.

Volvo Polestar Racing i Thed      Björk usli u istoriju u Stockholmu 2

Björk je startao sa prve pozicije i vodstvo zadržao cijelim tokom utrke. BMW-ov vozač Fredrik Larsson je snažno pritiskao, ali je kasnije diskvalificiran zbog ignorisanja kazne, koju je zaradio zbog udarca u automobil Linusa Ohlssona.

Robert Dahlgren je stabilnom vožnjom osigurao drugo mjesto, dok je nekadašnji šampion TTA šampionata, Fredrik Ekblom, nakon velike borbe sa kolegom Linusom Ohlssonom osigurao treće mjesto i svoje prvo mjesto na pobjedničkom postolju u ovoj sezoni. Ohlsson je s druge strane nakon kontatka sa Larssonom utrku uspio završiti kao četvrti.

STCC sezona nastavlja se 29. juna, utrkom na stazi Gothenburg City Arena, domaćoj stazi za Volvo


Rezultati utrke u Solvalli

1 Thed Björk – Volvo S60 39 krugova

2 Robert Dahlgren – Volvo S60 +3.615

3 Fredrik Ekblom – Volvo S60 +5.032

4 Linus Ohlsson – Volvo S60 +5.449

5 Richard Göransson – BMW SR +11.131

6 Daniel Haglöf – Saab 9-3 +26.217

7 Roar Lindland – Saab 9-3 +30.707

8 Mattias Andersson – Dacia SE +31.480

9 Niclas Olsson – Citroën C5 +1 krug

 

Kategorije: Auto sport