Mercedes mjenja prijenosne omjere od VN Singapura

Mercedes Lewis Hamilton Sepang 2014 FP3

Mercedes mjenja prijenosne omjere od VN Singapura

Prema pisanju njemačkog magazina Auto Motor und Sport, Mercedes planira promjeniti prijenosne omjere mjenjača uoči utrke u Singapuru koja se vozi sljedećeg vikenda. Aktuelni tehnički pravilnik propisuje, da prijenosni omjeri u mjenjaču koje je svaki tim odabere na početkom sezone (2014.) ne smiju biti mijenjani. Tačnije, timovi imaju samo “jednog džokera” kada je u pitanju mogućnost promjene prijenosnih omjera. Mercedes je odlučio to pravo iskoristiti uoči naredne utrke.

Navodno, Mercedes tokom svih prethodnih utrka nije koristio osmi stepen prijenosa, a to je tek prvi put učinio na prošloj utrci za VN Italije, na stazi Monza. Mercedesov dizajner Aldo Costa priznao je da je osma brzina bila je predugačka za sve ostale staze. Loša procjena za prijenosni omjer osme brzine bit će ispravljena te će se on skratiti za utrku u Singapuru kao i sa ostale.

Za razliku od Mercedesa njihov kupac pogonskih jedinica, britanski Williams, ima dobro proračunate prijenosne omjere od početka sezone. Tehnički direktor Williamsa Pat Symonds izjavio je: “Na početku smo bili malo nervozni jer smo mislili da Mercedes jako dobro poznaje svoj motor. Nakon nekoliko utrka bio sam razuvjeren. Ovi motori imaju toliko okretnog momenta da smo mogli imati mjenjač sa 5 brzina. To bi uštedjelo mnogo prostora i mase. Nažalost, pravila propisuju osmu brzinu, inače nikad je ne bi imali.”

Kategorije: Formula 1