Predstavljeno novo Vettelovo oružje – Red Bull RB10

Red Bull RB 10 bolid

Red Bull predstavio novi bolid RB10

Nakon Mercedesa i Red Bull je jutros predstavio svoj novi bolid sa kojim će Sebastian Vettel pokušati odbraniti titulu prvaka.

Da ga je dizajnirao Adrian Newey odmah je vidljivo po dosada jedinstvenom rješenju “nosa” bolida. Novi Red Bullov bolid spada u skupinu ljepših bolida, pa ćemo ove sezone pored podjele na brze i spore imati i podijelu na lijepe i “manje” lijepe. Kolorna šema ostala gotovo identična, uz nekoliko novih sponzora.

F1 RB10, bolid od kojeg se ove sezone mnogo očekuje, predstavljen je jutros u Španiji. Nasljednik šampionskog RB9, bolid RB10 (Renault Energy F1-2014) je potpuno drugačiji u odnosu na šampionski RB9, ali i sve druge posljednjih godina, a razlog tome su izmjene propisa za 2014. Koje, između ostalog, podrazumijevaju niže podvozje i nos, a sve u cilju poboljšanja sigurnosti vozača.

Red Bull RB 10 bolid_

Završetkom prošle sezone, podsjećamo, završena je i era V8 motora. Formula 1 u 2014. donosi mnogo novosti. Ipak, najveća promjena će biti V6 turbo motori.

Bila je to sezona za pamćenje i za ekipu Red Bulla. Njemački pilot Sebastian Vettel i Red Bull slavili su četvrtu uzastopnu titulu prvaka svijeta. Četverostrukom titulom Red Bull Racing se tako pridružio Ferrariju i McLarenu, jedinim timovima u istoriji F1 koji su uspijevali osvojiti četiri uzastopne titule šampiona svijeta.

Također, jedna od novosti u ekipi Red Bulla je i vrlo talentirani vozač Daniel Ricciardo koji je od sezone 2014. timski kolega četverostrukom šampionu Formule 1, Sebastianu Vettelu. Ricciardo ima 24 godine i u Red Bull Racing dolazi umjesto Marka Webbera koji se povukao na kraju prošle sezone.

Šampionat Formule 1 počinje 16. marta u australijskom Melburnu, a titulu brani Njemac Sebastian Vettel.

Red Bull RB 10 bolid_1

Kategorije: Formula 1