VN Indije: Intervju Sebastiana Vettela

VN Indije: Intervju Sebastiana Vettela

Formula 1

Red Bullov vozač Sebastian Vettel osvojio je Airtel Grand Prix Indije 2011 u Formuli 1, što uglavnom predstavlja ponavljanje njegove pobjede iz Koreje, koja se vozila dvije sedmice ranije. Ovo je njegova jedanaesta pobjeda ove sezone. Imali smo priliku gledati još jednu besprijekornu utrku Vettela, a njegovi konkurenti ostali su iza njega da skupljaju „ostatke“. To je ustvari i bio Vettelov cilj, ostaviti upečatljiv nastup  sa stilom.

Q&A: Čestitke pojedniku indijskog GP-a. Iz ugla gledatelja ovo je izgledalo kao besprijekorna utrka. Da li je bilo nekih segmenata utrke kad ste sumnjali u njenu perfektnost?

Sebastian Vettel:  Kad sjedite u bolidu vi se u potpunosti koncentrišete na utrku, onda nema puno prostora za neka druga pitanja. Najvažnija stvar je dobar početak i pobječi bez incidenata, te  napraviti pravi ugao za manevar. Olakšanje je vidjeti dva bolida iza sebe u borbi, dok  ti imaš dovoljno prostora otići ispred. Onda sam u stanju napraviti 3,5 do 5 sekundi razmaka. Začuđujuće je što  smo izgubil nekoliko sekundi  u pit stopu, koje ne mogu sebi objasniti. Imali smo problem u krugu kasnije, dok se nisam vratio u ritam.  Nakon što sam se vratio u ritam, mogao sam napasti i pobjeći. Sveukupno bilo je savršeno za nas i nema mjesta za pritužbe. Bolid je bio savršeno uravnotežen i bilo je jako zabavno – staza je inače jako zabavna. Bilo je odlično gurati sebe i bolid do krajnjih granica. Na osnovu ovoga, dobiti trofej je zadivljujuće.

Q&A: Dobili ste mogućnost da odvezete najbrži krug. Koliko je to važno za Vas?

Sebastian Vettel:  Ponovo su me moji inžinjeri kroz utrku upozoravali da neću dobiti niti jedan poen za najbrži krug. Moram reći da sam se ugodnije osjećao sa tvrdim gumama, nego sa mekanim gumama. Sa mekim gumama morao sam biti oprezniji , jer su one postale malo skliske. No srećom, Button je imao isti problem, tako da stvari nisu bile previše napete.

Q&A: Izgleda da ne možete disati od Vaše konkurencije, čak i nakon pobjede u prvenstvu?

 Sebastian Vettel:  Ne mislim da bi ovo bilo ko mogao postići sam. Uvijek biti najbrži je gotovo nemoguće, tako da moraš organizovati  svoju trku i posvetiti dosta pažnje gumama. Za nas je mnogo važno pokazati na kraju prvog stinta da smo u mogućnosti nastaviti dalje i da to neće biti prilika za sve druge. Kod drugog stinta sačekali smo, jer smo vidjeli da je Button napravio grešku ulazeći prerano.

Q&A: Koliko ste  posla već napravili za sljedeću sezonu, a posebno što se tiče razvoja bolida za 2012?

Sebastian Vettel:  Naravno da već uveliko radimo na tome.  Bolid će se malo promijeniti, u skladu s promjenama pravila, ali onda opet to neće biti potpuno novi bolid, ali bit će napredak u odnosu na ovogodišnji. Ova sezona još uvijek nije gotova, tako da novi bolid neće umanjiti napore za preostale dvije utrke. Mi još uvijek možemo steći puno iskustva i naučiti iz svake utrke. Mi smo još uvijek „gladni“ i vrlo motivirani čak i za teže utrke.

Kategorije: Formula 1