Red Bull predstavio novi bolid za sezonu 2023.

Red Bull 2023

Red Bull predstavio novi bolid za sezonu 2023. 

Red Bull Racing Oracle otvorio je timsku sezonu 2023. u Njujorku u petak, 3. februara, u live programu koju su pratili fanovi širom svijeta, a gdje su otkrili potpuno novi bolid, planove za sezonu i strateško partnerstvo sa Fordom.

Ford koji je treći najuspješniji proizvođač motora u istoriji Formule 1, sa 10 konstruktorskih titula i 13 šampionskih vozačkih titula, od 2026. godine isporučivaće motore Red Bullu koji je osvojio pet konstruktorskih i šest titula za vozače od svoje prve sezone, 2005. godine.

Nakon što je 2022. osvojio titulu vozača i konstruktora, Oracle Red Bull Racing tim je odlučio staviti navijače u središte svojih planova u novoj godini i pružiti im jedinstvena iskustva gdje god se nalazili u svijetu.

Red Bull 2023

Samo otvaranje sezone organizovano je kao live event na kome su navijači mogli pratiti gledati šefa tima Christiana Hornera i vozače Maxa Verstappena, Sergia “Checa” Péreza i Daniela Ricciarda i čuti novitete koji se spremaju za 2023. godinu.

Zvijezda lansiranja je bio nobi F1 bolid, RB19, a otkriveno je da će i navijači ove godine imati priliku dizajnirati tri livreje bolida za svaku od 3 utke koje će se voziti u SAD-u. Kampanja “Make Your Mark” će omogućiti da umjetnička djela obožavatelja ukrašavaju RB19 kada se automobil pojavi u Miamiju, Austinu i Las Vegasu.

RB19 koristi prednosti RB18 koji je bio najuspješniji automobil tima. Napravljene su suptilne aerodinamičke promjene i optimizacije. Maks Verstappen rekao je da dobitne kombinacije ne treba mijenjati: „Imali smo mnogo uspjeha sa starim bolidom, i nismo ga željeli mnogo mijenjati. Osjećam se kao da sam postigao sve što sam želio u svojoj sportskoj karijeri, ali sada ide nešto još teže – pokušaj da ostanem tu gdje jesam, a to je vjerovatno čak i teže nego doći do vrha. I zato sam mislio da je prošla godina bila dobar test da vidim da li možemo to da uradimo, ali i sa moje strane stalno pokušavam da se usavršavam jer niko nije savršen.“ – zaključio je Maks.

Red Bull 2023

Svjetski poznati umjetnik gospodin Doodle dobio je izložbeni automobil RB14 kao platno za početak takmičenja, stvarajući ekskluzivno umjetničko djelo. “The Doodle Bull”, koji su također potpisali Verstappen i Pérez, bit će na aukciji u saradnji sa Christies aukcijskom kućom, a dio prihoda ići će službenom dobrotvornom partneru tima, fondaciji Wings for Life.

Sezona 2023. donosi i novi izgled opreme Oracle Red Bull Racing tima, a fanovi su dobili ekskluzivnu priliku da sudjeluju u Castoreovom fotografisanju s Verstappenom i Pérezom. Navijačima je također omogućeno da kratko zavire u novi asortiman timskih kaciga i obuće, koji su razvili američki pioniri New Era & APL.

Red Bull 2023

Dovodeći događaj do vrhunca, najavljeno je da će od 2026. godine tim biti u partnerstvu sa legendarnim američkim automobilističkim brendom Ford. Red Bull Powertrains i Ford će zajedno raditi na razvoju hibridne pogonske jedinice sljedeće generacije koja će od 2026. snabdjevati motore za Oracle Red Bull Racing i Scuderia AlphaTauri.

Direktor i izvršni direktor tima Christian Horner rekao je: “U Oracle Red Bull Racingu uvijek nastojimo da stvari uradimo prvi i da radimo drugačije. Ovo je prvi put da smo pokrenuli našu sezonu izvan Ujedinjenog Kraljevstva i prvi put da je bilo koji F1 tim pokrenuo sezonu u SAD-u. Rast našeg sporta u Americi se ne može zanemariti, ovdje je preko 50 miliona F1 fanova, od kojih nas 72% prati, a način na koji su navijači prihvatili naš tim ovdje je vrlo poseban za vidjeti. Oracle Red Bull Racing će biti u Sjedinjenim Državama više nego ikad u 2023., ne samo na zvaničnim trkama, već i kroz Red Bull. Želimo dobrodošlicu Fordu koji postaje novi partner Red Bull Powertrains-a od 2026. Ovo će biti pravo strateško tehničko partnerstvo, Ford će pomoći sa baterijskom i hibridnom tehnologijom i još mnogo toga kako bi tim bio ispred konkurencije. Već sam jako uzbuđen zbog mogućnosti koje će nam ovo partnerstvo ponuditi obojici globalno.”

Kategorije: Auto sport, Formula 1