Toyota Gazoo Racing potvrđuje vozačku posadu: pridružuje se Fernando Alonso

Toyota Gazoo Racing potvrđuje vozačku posadu: pridružuje se Fernando Alonso

Toyota Gazoo Racing može potvrditi svoje vozače za sezonu 2018.- 2019. u FIS Svjetskom prvenstvu u utrkama izdržljivosti (WEC) i objaviti da se Fernando Alonso pridružio timu.

Tim je službeno potvrdio svoje učestvovanje Automobile Clubu de l’Ouest i takmičit će se u svih osam utrka sezone 2018. – 2019. sa svoja dva hibridna trkaća automobila ciljajući pobjede na 24 sata Le Mansa i u Svjetskom prvenstvu WEC.

Toyota Gazoo Racing će ponovno koristiti automobil TS050 HYBRID sa 1.000 KS koji je pobijedio u pet od devet utrka u 2017. godini. Razvoj hibridne tehnologije ostaje sastavni dio Toyotinog učestovanja u utrkama izdržljivosti u sklopu proizvođačeve posvećenosti proizvodnji sve boljih cestovnih automobila.

Potvrđene su i vozačke posade za oba automobila TS050 HYBRID pri čemu će automobil broj 7 imati neizmijenjenu posadu koju čine Mike Conway, Kamui Kobayashi i José María López.

Vozačke posadu automobila TS050 HYBRID broj 8 sačinjavat će Sébastien Buemi i Kazuki Nakajima, a pridružit će im se i dvostruki svjetski prvak u Formuli 1, Fernando Alonso.

Fernando Alonso svoju prvu utrku u klasi LMP1 voziti će na Spa-Francorchamps u maju, a takmičit će se u svim utrkama sezone 2018. – 2019. koje ne kolidiraju sa njegovim postojećim obvezama u Formuli 1.

Fernando Alonso: “Uzbuđen sam zbog učestvovanjem na 24 sata Le Mansa po prvi put. Tu utrku pažljivo pratim već dugo vremena i uvijek sam imao želju učestvovati u njoj. Utrke izdržljivosti su drugačija disciplina u poređenju sa jednosjedima i to će biti zanimljiv izazov. Veselim se saradnji sa Sébastienom i Kazukijem i prilici da učim od njih; oni su vrlo iskusni vozači u utrkama izdržljivosti. Preda mnom je mnogo učenja, ali spreman sam za novi izazov i ne mogu dočekati početak.”

Kategorije: Auto sport