Završen Dakar Rally 2023: Sjajni naslovi Red Bull Desert Wings ekipe

Nasser Al-Attiyah i Mathieu Baumel

Završen Dakar Rally 2023: Sjajni naslovi Red Bull Desert Wings ekipe

Kockasta zastava relija Dakar 2023. pala je u nedjelju i obilježila finiš nakon 5000 kilometara i 14 etapa kroz Saudijsku Arabiju, od Crvenog mora do Arapskog zaljeva preko pustinje Empty Quarter, a sjajne rezultate napravili su skoro svi Red Bull sportisti.

Kako se ulazilo dublje u drugu sedmicu relija postajalo je jasno da niko neće spriječiti Nassera Al-Attiyaha da pokupi svoj peti Dakar naslov. Vozač iz Katara bio je u savršenoj sinhronizaciji sa svojim suvozačem Mathieuom Baumelom. Pedesetvogodišnji Al-Attiyah je rekao: “Bio je ovo težak Dakar za sve. Ludo je uspjeti obraniti svoj naslov. Jako sam sretan što sam pobijedio pet puta.”

Bliže Al-Attiyahu od bilo koga drugog bio je deveterostruki WRC pobjednik Sébastien Loeb. Francuz je osvojio šest uzastopnih etapa zajedno sa suvozačem Fabianom Lurquinom u BRX Hunteru i zadovoljio se drugim mjestom. “Postavili smo novi rekord etapnih pobjeda tako da nije tako loše.” – izjavio je Loeb.

Najveće iznenađeje u klasi automobila ostvarili su brazilski novak Lucas Moraes i njegov suvozač Timo Gottschalk kada su završili treći u ukupnom poretku. Tridesetjednogodišnjak je rekao: “Završiti na postolju važno je za reli zajednicu u Brazilu jer se to nikad prije nije dogodilo.”

Kevin Benavides

Šveđani Mattias Ekström i Emilu Bergkvist su predstavljali Team Audi Sport na pobjedničkom postolju završne etape, ali druge Audijeve posade i Dakar legende Stéphane Peterhansel/Edouard Boulanger i Carlos Sainz/Lucas Cruz ovaj su put bili prisiljeni prerano se povući s relija.

Ovogodišnja utrka motora bila je neizvjesna do samog kraja, s vozačem Red Bull KTM Factory Racinga Benavidesom koji je sada osvojio dva od četiri izdanja kojima je domaćin Saudijska Arabija. Argentinac je poručio: “Nevjerojatno je izvući pobjedu na kraju ovog potpuno ludog Dakara.”

U 14. etapi bio je i Benavidesov australski timski kolega Price koji je vodio za 12 sekundi, međutim on je pao na 43 sekunde iza s Amerikancem Skylerom Howesom kao trećim i Australcem Danielom Sandersom iz Red Bull GASGAS Factory Racinga kao sedmim u ukupnom poretku nakon što je vodio reli tokom prve sedmice.

Ne samo da je mladi Red Bull Off-Road Junior Team USA by BFGoodrich zauzeo prva dva mjesta u ukupnom poretku T3, nego je također osvojio više od polovine od 14 etapa takmičenja. Pobjednik prošlogodišnje utrke T4, ovoga puta u T3 klasi, AJ Jones je rekao: “Velika pohvala cijelom timu, na svom poslu koji se odvija iza scene. Ne bismo mogli bez pomoći tih momaka. Moj navigator Gustavo napravio je sjajan posao. Uspjeli smo, dvije godine zaredom!”

Jonesa su cijelim putem snažno gurale njegove kolege iz Red Bull Off-Road Junior Team USA by BFGoodrich, vozač Seth Quintero i suvozač Dennis Zenz. Nade dvadesetogodišnjaka za naslov izjalovile su se u prvoj sedmici zbog tehničkih problema i vode u spremniku, ali se borio. “Konačno voziti kroz svaku etapu Dakara je nevjerojatan osjećaj.” – rekao je Quintero.

Treća posada tima u utrci, Mitch Guthrie Jr. i suvozač Kellon Walch osvojili su pet etapnih pobjeda i žrtvovali vlastitu ekipu na šestoj kako bi pomogli timskom kolegi Rokasu Baciuški koji je naišao na poteškoće u utrci T4.

Na podiju su kao treći završili Guillaume De Mevius i François Cazalet. Belgijanac je rekao: “Malo sam frustriran jer je pobjeda bila jako blizu.” Red Bull Can-Am Factory Team posade Cristina Gutiérrez/Pablo Moreno i Chaleco López/Juan Pablo Latrach završile su kao četvrta i peta. 

Rezultati:

AUTOMOBILI

 1. Nasser Al-Attiyah (QAT) TOYOTA 45:03:15
 2. Sébastien Loeb (FRA) BRX +01:20:49
 3. Lucas Moraes (BRA) TOYOTA +01:38:31

MOTORI

 1. Kevin Benavides (ARG) KTM 44:27:20
 2. Toby Price (AUS) KTM +00:43
 3. Skyler Howes (USA) HUSQVARNA +05:04

T3

 1. AJ Jones (USA) CAN-AM 51:55:53
 2. Seth Quintero (USA) CAN-AM +52:05
 3. Guillaume De Mevius (BEL) OT3 +01:35:42

T4

 1. Eryk Goczal (POL) CAN-AM 53:10:14
 2. Rokas Baciuška (LTU) CAN-AM +16:44
 3. Marek Goczal (POL) CAN-AM +18:15
Kategorije: Auto sport, Vijesti