Volvo Car Torslanda slavi 50 godina uspješnog rada

Volvo Car Torslanda slavi 50 godina 3

Volvo Car Torslanda slavi 50 godina uspješnog rada

Volvo će u pogonu Torslanda 24. aprila ove godine otvoriti novu karosernicu. Pokretanje novog pogona desit će se na isti datum, kada je pogon Torslanda prvi put otvoren prije 50 godina, odnosno 1964. godine. Volvo s ponosom naglašava važnost ovog pogona kako u prošlosti, tako i u današnjosti, ali i u budućnosti.

Ta 1964. godina, značila je veliku prekretnicu za švedsku autoindustriju. To je bila godina, kada je Volvo nakon najveće industrijske investicije u Švedskoj, otvorio novi proizvodni pogon Torslanda.

Volvo Car Torslanda slavi 50 godina

Sa proizvodnim kapacitetom do 200.000 vozila godišnje, ova je tvornica podigla ljestvicu, kada je u pitanju razvoj novih modela, proizvodne brojke i sama tehnologija proizvodnje.

U proteklih pet dekada, brojni klasični Volvo modeli su napustili proizvodne trake ovog pogona, a svi su oni redom definisali Volvo kao proizvođača kvalitetnih, sigurnih i ekološki prihvatljivih automobila.

Volvo Car Torslanda slavi 50 godina

Danas, 50 godina poslije, Volvo Car Torslanda je ponovo u fokusu Volva.

Otvaranje nove karosernice, Torslanda TA3, u kombinaciji sa ogromnom investicijom u novu SPA platformu, stvara bazu za fleksibilan razvoj i proizvodnju budućih Volvo modela. Prvi model, koji će biti postavljen na novu platformu, bit će potpuno novi XC90, koji stiže u toku ove godine.

Tokom ove godine, Volvo će na razne načine obilježiti 50 godina razvoja, timskog duha i inovacija unutar pogona Torslanda.

Glavna proslava, desit će se 24. aprila, tačno 50 godina nakon prvog otvaranja pogona. Pozvani gosti će prisustvovati ceremoniji otvaranja nove karosernice, a bit će počašćeni istorijskom izložbom, te obilaskom samog pogona.

Volvo Car Torslanda slavi 50 godina 4

Kategorije: Legendarni automobili