Nagrada iz „Off Road“ magazina za Mercedes

Nagrada iz „Off Road“ magazina za Mercedes

Nakon gotovo 33 godine neprekidne proizvodnje, Mercedes-Benzova G-klasa i dalje je bez premca. To je mišljenje čitatelja magazina „Off Road“ koji su G-klasu proglasili terencem 2012. u dvjema kategorijama, čime je ponovljen prošlogodišnji uspjeh ove off-road legende.

G-klasa je s lakoćom odnijela pobjedu u kategoriji luksuznog off-roadera i obranila prvo mjesto u kategoriji klasika. Nova M-klasa osvojila je drugo mjesto u kategorijama luksuznog SUV-a i novog modela.

Posljednja generacija G-klase donosi kombinaciju najsavremenije pogonske tehnologije i kvalitetne unutrašnjosti, zadržavajući istodobno svoje cijenjene, karakteristične osobine kao što su ekstremna robusnost i izvanredne terenske mogućnosti. Stoga ne čudi što je titulu „off-roadera godine“ osvojila deveti put.

„G“ porodica trenutno obuhvata tri karoserijske izvedbe: model s kratkim međuosovinskim razmakom s dvoje vrata, dugim međuosovinskim razmakom s četvero vrata, te kabriolet. Na raspolaganju je posebno ekološki V6 dizelski motor sa BlueTec tehnologijom, snage 155 kW (210 KS) i 540 Nm obrtnog momenta, odnosno moćni 5,5-litarski V8 benzinski motor koji razvija 285 kW (388 KS) i obrtni momenat od 530 Nm. Vodeći model G 55 AMG dostupan je u verziji s dugim međuosovinskim razmakom s četvero vrata, a pokreće ga V8 motor snage 373 kW (507 KS) s impresivnim maksimalnim obrtnim momentom od 700 Nm.

Zvijezda među terenskim vozilima koristi vrhunsku pogonsku tehnologiju i dinamički sistem kontrole upravljanja za postizanje izvanrednih voznih karakteristika na cesti i izvan nje. Standardna oprema uključuje stalni pogon na četiri kotača, elektronski sistem trakcije 4ETS, tri blokade diferencijala koje se uključuju pritiskom na dugme, te sedmostepeni automatski mjenjač 7G-TRONIC.

G-klasa namijenjena je za ekstremnu profesionalnu primjenu, kao što su spasilačke službe, ali i privatni kupci također mogu odabrati ovaj klasik za teže terenske uvjete. Uz mnoga priznanja koja je legendarni Mercedes-Benzov terenac već primio, nove nagrade još jednom dokazuju da je G-klasa jedan od najpopularnijih i najnagrađivanijih modela na off-road sceni.

Iako su prvi primjerci kupcima isporučeni tek krajem prošle godine, treća generacija Mercedes-Benzove M-klase osvojila je drugo mjesto u anketi magazina „Off Road“, u kategorijama luksuznog SUV-a i novog modela. M-klasa impresionira iznadprosječnom energetskom učinkovitošću: novi modeli troše 25 posto manje goriva od svojih prethodnika. Posebno se ističe model ML 250 BlueTec 4MATIC koji troši samo 6,0 l/100 km uz emisiju CO2 od 158 g/km.

Kategorije: Automobili