Mini crossover na putu prema uspjehu: Novi Opel ADAM ROCKS

Opel ADAM ROCKS, Color Gold Busters

Mini crossover na putu prema uspjehu: Novi Opel ADAM ROCKS

Porodica ADAM-a raste, kao automobil za avanture i vožnju pod vedrim nebom, trendseter s puno stila ili prvak individualizacije, Opel ADAM ROCKS savršen je u raznim ulogama. A kao 3,75 metara dug urbani džepni crossover s trima vratima otvara i novu tržišnu nišu. Opelovi su dizajneri razvili nove elemente dizajna, ukrasne dijelove i presvlake za sjedišta koji su svi jedinstveni za ADAM ROCKS, a koji zajedno s krovom Swing Top od tkanine koji je dio standardne opreme imaju poseban šarm. Najnoviji član Opelove linije lifestyle urbanih vozila pogonjen je posve novim motorom 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo.

Ova je visokotehnološka džepna „elektrana“ već usklađena sa strogim emisijskim standardima Euro 6 i podiže ljestvicu profinjenosti trocilindričnih motora svojom iznimno niskom bukom i vibracijama te iznimnom ugodnošću. Opelov napredan informacijsko-multimedijski sistem IntelliLink sa svojim brzim sučeljem jednostavnim za korištenje integrira značajke pametnih telefona s kokpitom ADAM ROCKS-a uz vrlo povoljnu cijenu. ADAM ROCKS kreće u prodaju krajem rujna po cijeni od 29.755 KM .

„Kupci će biti oduševljeni ROCKS-ovom kombinacijom zabavne vožnje pod vedrim nebom, vrhunskih mogućnosti povezivanja i živahnog novog motora“, rekao je Peter Christian Küspert, član Opelova nadzornog odbora za prodaju. „ROCKS dijeli i veliki potencijal za personalizaciju čitave linije ADAM-a, što znači da će skoro svaki primjerak ovog urbanog crossovera biti jedinstven. Vozači ADAM ROCKS-a gotovo neće moći na cesti vidjeti još jedan model koji će biti isti kao njihov.“

Unutrašnjost sa stilom i cjenovno pristupačan sistem IntelliLink

ADAM ROCKS prava je avantura, izvana i iznutra. Zaštitne obloge na karoseriji u boji antracita čvrsto obujmljuju ADAM ROCKS, povećavajući njegov robustan i snažan izgled. Srebrne zaštitne ploče za podvozje sprijeda i straga i istaknuta kromirana ispušna cijev koji čine standardnu opremu točka su na „i“ istaknutih dijelova vanjštine.

ROCKS nudi i nove boje karoserije, poput živahne žute „Goldbusters“, te čitavu lepezu izgleda krova. Radi daljnje individualizacije kabine dostupne su nove boje, presvlake za vrata i ukrasni elementi jedinstveni za ovaj Opelov mini urbani hit, pa kad se radi o mogućnostima prilagodbe ADAM ROCKS nimalo ne zaostaje za svojom braćom iz linije.

ADAM ROCKS sa svojim krovom od tkanine Swing Top nudi zabavnu vožnju pod vedrim nebom kad god i bilo gdje vozač to poželi. Krov se uredno sklapa iznad C-nosača u samo pet sekundi te se, naravno, može rasklopiti ili sklopiti dok je automobil u pokretu (pri brzinama do 140 km/h). Cijeli je krovni modul akustički obrađen tako da je kabina izvrsno zvučno izolirana, a robusna troslojna tkanina koja se sastoji od centralnog sloja od neoprena otporna je na vremenske uvjete i iznimno trajna.

ADAM ROCKS dolazi i s Opelovim nagrađivanim informacijsko-multimedijskim sistemom IntelliLink i svim njegovim multimedijskim mogućnostima povezivanja i aplikacijama. On omogućuje laku integraciju funkcija pametnih telefona s operacijskim sistemom Android i Apple iOS s automobilom. To vozačima omogućuje da nikad ne izgube vezu s onime što se dešava oko njih, a istovremeno mogu upućivati pozive, birati omiljene pjesme ili pak poslušati naglas pročitan dolazni SMS ili diktirati odlazni SMS i poruku e-pošte putem govorne kontrole SIRI EYES FREE – sve uz držanje ruku na upravljaču i pogleda na cesti.

Kad je ADAM ROCKS parkiran, na HD dodirnom zaslonu u boji dijagonale sedam inča moguće je gledati fotogalerije ili videozapise. IntelliLink nije samo siguran i jednostavan za upravljanje, nego je i cjenovno vrlo pristupačan, pa je ROCKS najbolje povezan mali automobil na tržištu, baš kao i ostali ADAM-i. To je nedavno potvrdila i „Nagrada za povezani automobil“ njemačkih stručnih časopisa Auto Bild i Computer Bild koju je dobio ADAM.

Opel ADAM ROCKS, Color White my fire

Posve novi 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo s 90 i 115 KS

Opel ADAM ROCKS ispod poklopca motora skriva dva posve nova inženjerska dostignuća. Uz već poznate atmosferske 1,2 i 1,4-litarske benzinske motore sa 51 kW/70 KS i 74 kW/100 KS, Opel sada prvi put nudi posve novi 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo. Ovaj trocilindrični agregat načinjen posve od aluminija daje 66 kW/90 KS, dok verzija s vrha ponude doseže 85 kW/115 KS. Četverocilindrični motori upareni su s peterostupanjskim mjenjačem, a oba 1-litarska Turbo motora dolaze s posve novim kompaktnim i laganim šesterostupanjskim ručnim mjenjačem. To omogućuje ADAM ROCKS-u udobno, vrhunski glatko i brzo mijenjanje stupnjeva prijenosa.

Maksimalna brzina iznosi 180 km/h (66 kW/90 KS) i 196 km/h (85 kW/115 KS), dok za ubrzanje od 0 do 100 km/h treba samo 11,9 i 9,9 sekundi. Obje verzije nude snažan okretni moment pri niskom broju okretaja: 170 Nm pri samo 1800 o./min.

Motor načinjen posve od aluminija donosi neke revolucionarne tehnologije, npr. visokotlačno izravno ubrizgavanje, promjenljiv rad ventila, izmjenjiva pumpa za vodu, ispušna grana integrirana u glavu cilindara i turbopunjač s jednom turbinom.Usprkos žestokim performansama 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo troši samo 4,5 litara (66 kW/90 KS) i 5,1 litara (85 kW/115 KS) goriva na 100 km u kombiniranom krugu, dijelom zahvaljujući i tehnologiji Start/Stop koja je u standardnoj opremi (prema Odredbi [EZ] br. 715/2007).

Sistem ovjesa ADAM ROCKS-a – sprijeda opruge tipa McPherson na podokviru, a straga polukruta torzijska osovina – izmijenjen je da odgovara širem rasponu upotreba. O off-road karakteru ovog vozila svjedoči podignutost 15 mm u usporedbi s ADAM-om s istim, 17-inčnim točkovima, pa je Opelov mini crossover  ukupno visok 14 cm poput kakvog SUV-a. Među dijelovima podvozja koji su izmijenjeni ili ponovno ugođeni jesu amortizeri, opruge, geometrija stražnjeg ovjesa i upravljanje. Robusna ljepota ADAM ROCKS-a naglašena je širokim prednjim i stražnjim tragom točkova (1472 i 1464 mm) koji u kombinaciji s međuosovinskim razmakom od 2311 mm osiguravaju visoku razinu stabilnosti i udobnosti prilikom vožnje.

Proizvedeno u Njemačkoj: ADAM ROCKS na ceste donosi vrhunsku kvalitetu

Trebalo je samo 12 mjeseci da ADAM ROCKS dođe od konceptnog automobila do spremnosti za masovnu proizvodnju. On je stvoren i razvijan u Opelovu međunarodnom tehničkom razvojnom centru (International Technical Development Center, ITDC) u Rüsselsheimu te se kao ostatak linije ADAM-a proizvodi u Njemačkoj, u Opelovu pogonu u Eisenachu. Opel je jedini proizvođač automobila koji je razvio i proizvodi mali automobil poput ROCKS-a u Njemačkoj, a to je omogućila visoka učinkovitost tvornice u Eisenachu.

Kategorije: Automobili