Opel Cascada, luksuzni kabriolet

Opel Cascad, luksuzni kabriolet

Cascada je elegantan četvorosjed sa izduženom siluetom i visokokvalitetnim mehkim krovom. Cascada je kabriolet srednje veličine ne samo po svojim dimenzijama (dužina: 4.697 mm; širina: 1.840 mm bez bočnih retrovizora) već i po svojoj privlačnosti i prvoklasnim tehnologijama i opcijama koje nudi.

Nakon nekoliko generacija kompaktnih kabrioleta, Kadetta i Astre, Opel se vraća starijoj tradiciji prestižnih i rijetkih kabrioleta srednje veličine sa četiri sjedišta i mehkim krovom iz ’50-ih i ’60-ih, kao što su modeli Kapitän i Rekord, ali na novi, osvježavajući način i uz najbolje što moderna tehnologija može da ponudi.

Cascada pruža snažno iskustvo u vožnji zahvaljujući svojoj veoma čvrstoj karoseriji, prednjem HiPerStrut vješanju i FlexRide adaptivnom sistemu kočenja. Vozač i putnici u ovom automobilu mogu da uživaju na otvorenom zraku zahvaljujući prvoklasnom mekom krovu koji se može otvoriti na dugme za 17 sekundi dok vozite pri brzinama do 50 km/h. Električni zatezači sigurnosnih pojaseva, ekskluzivna Napa koža i ergonomska sedišta sa ventilacijom kao i nevidljivi, aktivni bezbjednosni sistemi život čine spokojnim i bezbjednim.

Thomas Sedran, potpredsjednik Upravnog odbora za razvoj u Adam Opelu: “U segmentu kabrioleta srednje veličine nalaze se samo veoma skupi automobili premijum proizvođača. Sa modelom Cascada, Opel nudi sve tipične opcije i premijum kvalitete kabrioleta srednje veličine, ali po pristupačnoj cijeni. Cascada zaokružuje Opelovu proizvodnu ofanzivu: u 2012. i 2013. godini, pojačavamo naš portfolio i ulazimo u sasvim nove segmente, sa električnim modelom Ampera, malim SUV Mokka modelom, modernim, urbanim ADAM-om i sada sa ovim kabrioletom srednje veličine“.

Performanse: Nova generacija motora sa 1.6-litarskim turbo benzincem sa direktnim ubrizgavanjem

U Opel Cascada kabriolet bit će dostupna široka ponuda motora. 1.4-litarski turbo benzinac otvara ponudu; ukombinovan je sa manuelnim 6-stepenim sistemom prenosa i dostupan je sa svim verzijama izlazne snage, od 88 kW/120 KS i 103 kW/140 KS, a obje dostižu 220 Nm zahvaljujući overboost funkciji. Kada su dizel motori u pitanju, 2.0-litarski CDTI sa 121 kW/165 KS dolazi sa ručnim, kao i sa automatskim 6-stepenim sistemom prenosa. Ovaj motor dostiže 380 Nm kada je aktivirana overboost funkcija.

Vrhunac ponude motora za model Cascada će biti 1.6-litarski SIDI Turbo ECOTEC benzinski motor. Ova jedinica srednje veličine sa direktnim ubrizgavanjem je dio sasvim nove generacije koja će debitovati početkom 2013. godine, i koja nudi nesmetanu vožnju i isporuku obrtnog momenta, kao i sjajnu ekonomičnost. Ovaj motor nudi 125 kW/170 KS i između 1.650 i 3.200 o/m i 280 Nm okretnog momenta zahvaljujući svojoj overboost funkciji. Ovaj motor će biti dostupan sa menuelnim i automatskim 6-stepenim sistemom prijenosa. Novi 6-stepeni automatski sistem prijenosa sa niskim trenjem u modelu Cascada ima Active Select funkciju koja dozvoljava ručno menjanje brzina radi pružanja posebnog osjećaja sportske vožnje. Snažnije verzije benzinskih i dizel motora će za model Cascada biti lansirane nešto kasnije.

Spokoj: Sofisticirana tehnologija i bezbednosne opcije

Cascada kombinuje iskustvo vožnje na otvorenom sa najboljom Opelovom tehnologijom. Ona podrazumjeva AFL+ sistem adaptivnog prednjeg osvjetljenja sa do 11 automatskih funkcija, drugu generaciju Opel Eye prednje kamere sa novim, pojačanim funkcijama: unaprijeđen sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova (Traffic Sign Recognition) i upozorenje o napuštanju trake (Lane Departure Warning), novi indikator rastojanja od drugih vozila (Following Distance Indication) i upozorenje na mogući fornatalni sudar (Forward Collision Alert); kameru na retrovizoru i sistem napredne parking podrške (Advanced Park Assist) koji olakšava parkiranje, ultrasonično bočno obavještavanje o mrtvom uglu (Side Blind Spot Alert), ergonomska prednja sjedišta, volan sa grijanjem i sistem za pomoć pri kretanju uzbrdo (Hill Start Assist).

Ekstremno čvrsta putnička kabina modela Cascada uglavnom je napravljena od čelika velike čvrstine kako bi se obezbjedilo da bude što manje deformacija i što više prostora za preživljavanje u uslovima sudara. Vrata su dijagonalno postavljena, izuzetno snažna, napravljena od čelika i ojačanja u bočnoj liniji. A-stubovi koji nose prednje vjetrobransko staklo napravljeni su od presovanog i kaljenog čelika. U slučaju prevrtanja vozila, pirotehnički aktivirane šipke velike čvrstine opremljene oprugama automatski se aktiviraju iza zadnjeg sjedišta. Ova funkcija se aktivira i u slučaju drugih ozbiljnih udara – kada se aktiviraju vazdušni jastuci – kako bi se vozilo pripremilo za potencijalne sekundarne udare i prevrtanje koje bi zbog toga uslijedilo. Prednja sjedišta imaju aktivne naslone za glavu koji se pomjeraju u dva pravca i duple zatezače sigurnosnih pojaseva, a zatezače sigurnosnih pojaseva imaju čak i dva zadnja sjedišta.

Lansiranje modela Cascada, Opelovog novog kabrioleta za sva godišnja doba, planirano je za početak 2013. godine.

Kategorije: Automobili