Škoda Fabia osvojila prestižnu nagradu “Red Dot” za najbolji dizajn

Skoda Fabia red dot

Škoda Fabia osvojila prestižnu nagradu “Red Dot” za najbolji dizajn

Škoda Fabia, potpuno novi, redizajniran mali automobil dobitnik je priznanja ‘Red Dot’ za izvanredan dizajn proizvoda. „Red Dot“ nagrada se dodjeljuje jednom godišnje od strane međunarodnog vijeća najvećih stručnjaka. Samo ove godine bilo je prijavljeno 4.928 proizvoda od strane 1.994 učesnika iz 56 zemalja, što „Red Dot“ čini jednim od najvećih i najprepoznatljivijih međunarodnih takmičenja proizvoda na svijetu.

Nova Fabia je morala proći detaljno ispitivanje od strane respektabilnog žirija sastavljenog od 38 članova- profesora dizajna, dizajnera i novinara iz 25 zemalja. Oni su ocjenjivali dizajn vozila na temelju odabranih kriterija za vrednovanje, kao što su stepen inovativnosti, funkcionalnosti, ergonomičnosti i izdržljivosti. Ekološka kompatibilnost i jasnoća funkcija su također bili uključeni u ukupnu ocjenu.

Potpuno nov, emotivan i upečatljiv izgled nove Fabije je u potpunosti oduševio sudije. Sa svojim jasnijim dizajnom, ovaj popularni mali automobil je sada više sportski, prepoznatljiv i izražajniji od prethodnog modela, a ima i uravnotežene proporcije, kristalne oblike i oštre linije. Uz sve to vrlo je karakterističan: strastven, moderan i prilagodljiv.

U Škodi ne kriju oduševljenje što je novi dizajnerski pravac osvojio eksperte jednako kao i kupce. „Osvajanje „Red Dot“ nagrade potvrđuje da smo na pravom putu u razvoju ŠKODINOG dizajnerskog pravca“, izjavio je šef dizajnerskog tima Jozef Kabaň.

Osim dizajna, nova Škoda Fabia postavlja nove standarde u svojoj klasi i na polju tehnologije i funkcionalnosti. Ovaj mali automobil je izuzetno prihvatljiv za okoliš i posjeduje vrhunsku tehnologiju preuzetu iz višeg segmenta vozila. Škoda je kao marka dobro poznata po natprosječnoj veličini prostora, pa tako ni ovaj model nije iznimka. Nova Fabia posjeduje najveći prtljažnik u svojoj klasi i čak 19 praktičnih „Simply Clever“ elemenata.

Nova Škoda Fabia prisutna je na evropskom tržištu od novembra 2014., a na tržište Bosne i Hercegovine stigla je u martu ove godine. Rezultati prodaje pokazuju da savršen spoj emocija i funkcionalnosti pobjeđuje i na tržištu. Za prva dva mjeseca 2015, isporuke modela Škoda Fabia su povećane za 11,7 % u zapadnoj Evropi i čak za 32,7% u centralnoj Evropi.

Na bosanskohercegovačkom tržištu Škoda Fabia je već godinama najprodavaniji automobil u svojoj klasi. Pored brojnih nagrada koje su osvojile prethodne dvije generacije, najvjerniji pokazatelj vrijednosti i kvaliteta ovog modela su upravo kupci koji ovom modelu godinama poklanjaju svoje povjerenje. Ne čudi stoga gotovo 17.000 isporučenih primjeraka Fabije u BiH od njenog uvođenja 1999. do danas. Ne sumnjamo da će i treća generacija ovog, najprodavanijeg modela u našoj zemlji, napraviti izvrsne rezultate i osvojiti brojne poklonike i kod nas.

Treća generacija Škoda Fabije je osmi po redu Škoda model koji je dobio ovu nagradu. Ovo je spisak svih dobitnika:

2006. Škoda Octavia Combi
2007. Škoda Roomster
2008. Škoda Fabia
2010. Škoda Yeti i Škoda Superb Combi
2013. Škoda Rapid
2014. Škoda Rapid Spaceback
2015. Škoda Fabia

Kategorije: Automobili, Vijesti