Mazzanti Evantra – Sportista po mjeri vlasnika

Mazzanti_

Mazzanti Evantra – Sportista po mjeri vlasnika

Luca Mazzanti osnivač je i vlasnik malog proizvođača ekskluzivnih automobila Mazzanti automobili. Za razliku od većine proizvođača koji očekuju da mediji u što kraćem roku obavijeste javnost o novim proizvodima, kod Mazzantija nema žurbe, jer se automobili proizvode po narudžbi, sa godišnjom produkcijom od svega 5 individualnih primjeraka.

Model Evantra sa 6-cilindričnim bokser motorom premijerno je predstavljen 2007. godine, da bi prošle godine model sa istim nazivom doživio evoluciju i dobio oznaku V8. Dizajn potpisuju Luca Mazzanti i Zsolt Tarnok, a koncept predstavlja perfektno uravnoteženje klasičnog i modernog.

Mazzanti_ (5)

U zavisnosti od želja naručioca karoserija može biti napravljena od karbonskih vlakana i naziva se ‘PRO-BODY’ ili od ručno obrađenog aluminija ‘ONE-BODY’, dok osnovu čini molibdenom ojačana čelična šasija. Također, unutrašnjost odiše ekskluzivnošću jer se kao materijal za prekrivanje koriste egzotične vrste kože, tretirane prirodnim anilinskim postupkom. Vozač i suvozač okruženi su vrhunskim luksuzom, ali i mnogobrojnim funkcionalnim elementima, kao što je mali ekran na ‘Nardi’ volanu, koji pokazuje u kojem je mjenjač stepenu prenosa.

Mazzanti_ (4)

Za pokretanje koristi se 7-litreni atmosferski V8 motor, čiji je blok napravljen od aluminija, a ventili od titana. Pri visokih 6.600 o/min razvija 701 KS, uz 848 Nm okretnog momenta dostupnih pri 4.500 o/min. Kao što se i očekuje paerformanse su odlične, pa 1.300 kg teško vozilo ubrzava iz mjesta do 100 km/h za 3,2 sekunde, a maksimalna brzina premašuje 350 km/h.

Mazzanti_ (3)

Razvoj aerodinamičkog paketa urađen je u saradnji sa kompanijom Ysim koja svoja iskustva temelji na pružanju konsultacija za bolide F1 i LeMans. Kako bi se osigurao najbolji mogući kontakt sa podlogom, Evantra je postavljena na 20’ inčne OZ felge i gume Continental dimenzija 255/30 R 20 naprijed i 305/25 R 20 nazad. Kočioni sistem je isporučio Brembo, a sastoji se od diskova (u opciji karbon-keramika) prečnika 380 mm sa 6-klipnim čeljustima naprijed i 360 mm, sa 4-klipnim čeljustima nazad.

Mazzanti_ (2)

Mazzanti Evantra duga je 4.325 mm, široka 1.955 mm i visoka 1.225 mm, sa međuosovinskim rastojanjem od 2.550 mm. Cijena svakog pojedinačnog modela određuje se individualno, u skladu sa dogovorenom specifikacijom naručioca.

Mazzanti_ (1)

Kategorije: Sportisti