Drivers’ Fuel Challenge 2014.

Drivers’ Fuel Challenge 2014 - 01

Drivers’ Fuel Challenge 2014. 

Uskoro počinje registracija učesnika za Drivers’ Fuel Challenge 2014 – Svjetsko takmičenje u ekonomičnoj vožnji u organizaciji kompanije Volvo Trucks. Takmičenje Drivers’ Fuel Challenge otvoreno je za profesionalne vozače, bez obzira na marku kamiona kojim upravljaju. Finale će se održati u Švedskoj, 19. septembra.

Drivers’ Fuel Challenge organizuje se od 2009. godine, kao globalno i regionalno takmičenje. Popularnost ovog događaja rasla je od samog osnivanja, a posljednje svjetsko takmičenje, održano 2011. godine, privuklo je ni manje ni više nego 3.600 učesnika iz 22 države.

“Troškovi za gorivo predstavljaju veliki teret za veliki broj transportnih kompanija. Međutim, unaprijeđen stil vožnje može dovesti do značajnih ušteda. Takmičenjem Drivers’ Fuel Challenge želimo istaći činjenicu da potrošnja goriva zavisi od načina vožnje i da podstaknemo vozače kamiona širom svijeta da usvoje efikasniji način upravljanja vozilom”, kaže Vesna Jović, menadžer projekta Drivers’ Fuel Challenge 2014.

Potencijalna ušteda koju pruža ekonomična vožnja veoma je značajna. Kompanija Volvo Trucks sprovela je sopstveno istraživanje koje je pokazalo da je, uz pomoć Volvo Trucks usluga za individualno praćenje potrošnje goriva i obuku vozača, moguće smanjiti potrošnju goriva za oko 10%.

Drivers’ Fuel Challenge 2014 - 02

Sve u svemu, tokom takmičenja Drivers’ Fuel Challenge neće se testirati samo stvarna potrošnja, već će se ocjenjivati i ponašanje vozača koje utječe na potrošnju, kao što su predviđanje situacije u vožnji, kočenje i upotreba motora i mjenjača. Takmičenje će biti sprovedeno u realnim uslovima, u kojima vozači moraju održati produktivnost i da pokažu da kamion koriste odgovorno i sigurno.

Volvo Trucks, tržište Srednja i istočna Evropa će također učestvovati na globalnom takmičenju Drivers’ Fuel Challenge 2014. Poslije finala za tržište Srednja i istočna Evropa (Market CEE), prva tri takmičara iz regiona učestvovaće u svjetskom finalu i takmičit će se za osvajanje svjetskog šampionata u efikasnoj vožnji. Lokalne kvalifikacije koje vode takmičare ka nacionalnom finalu, kao i finalu za tržište Srednja i istočna Evrope, bit će ove godine sprovedene prema pravilima usvojenim 2012. godine za cijeli region, a koja su važila i protekle godine. Vozači će se takmičiti u postizanju minimalne potrošnje goriva na takmičarskim trasama.

Više informacija o takmičenju, uključujući propise, detaljan program, raspored i postupak za prijavljivanje vozača iz Bosne i Hercegovine uskoro će biti dostupni na www.volvotrucks.ba

Svjetsko finale takmičenja The Drivers’ Fuel Challenge 2014, u kojem će učestvovati 25 najekonomičnijih vozača, održaće se 19. septembra 2014. godine u Geteborgu, u Švedskoj, gdje je i sjedište kompanije Volvo.

Drivers’ Fuel Challenge 2014 - 03

Osnovni podaci – Drivers’ Fuel Challenge 2014.

Drivers’ Fuel Challenge je globalno takmičenje u ekonomičnoj vožnji, otvoreno za sve profesionalne vozače kamiona, bez obzira na marku kamiona kojim upravljaju. Finalisti se kvalifikuju na regionalnim takmičenjima koja se održavaju od februara do jula 2014. godine u zavisnosti od individualnog rasporeda u svakoj državi.

Kategorije: Komercijalna vozila