Novi Opel Vivaro

Opel Vivaro 01

Novi Opel Vivaro

Novi Opel Vivaro spaja funkcionalnost lakog gospodarskog vozila s udobnošću i dizajnom osobnog automobila. Druga generacija tog Opelova prodajnog hita u ljeto dolazi na tržište uz impresivan „wow-faktor“ zbog prvog uvođenja Opelove nagrađivane dizajnerske filozofije, prema kojoj umjetnička skulpturalnost susreće njemačku preciznost, u segment lakih gospodarskih vozila. Vivarov novi privlačan izgled upotpunjuju revolucionarne tehnologije te razne praktične i inovativne elemente ispod poklopca motora, gdje se nalaze dizelski motori koji osiguravaju snažnu vuču uz napredni BiTurbo pogon, ali i u kabini, pa je Vivaro iznimno privlačan konkurent u toj ključnoj klasi vozila. Naime, budući da se prodaje u oko 50 000 primjeraka godišnje, na Vivaro otpada nešto više od 10% ukupnog europskog tržišta srednje velikih kombija. U Hrvatskoj taj postotak je još povoljniji i Vivaro je u 2013. ostvario tržišni udio od 34% i uvjerljivo je prvi u svom segementu.

„Druga generacija Opel Vivara ističe se svojom vrhunskom praktičnošću i kvalitetom. Nakon 13 uspješnih godina na tržištu, novi Vivaro smo željeli učiniti još privlačnijim uz istovremeno daljnje podizanje razine njegovih ključnih funkcionalnih sposobnosti“, rekao je Mark Adams, Opelov potpredsjednik dizajna, opisujući postignuća dizajnerskog tima. „Novi Vivaro krase umjetnička skulpturalnost i njemačka preciznost s elegantnim skulpturalnim elementima dizajna, robusnim proporcijama i premium detaljima. To mu daje oštriji i profinjeniji karakter, čineći ga savršenom ‘vizitkom’ na kotačima.“

Opel Vivaro 02

Jednostavno bez greške: novi Opel Vivaro robustan je i elegantan

Vanjština novog Opel Vivara sada je još elegantnija i modernija. Uz veliku istaknutu rešetku, prepoznatljiva prednja svjetla i izdužen bočni detalj u obliku oštrice – prepoznatljiv element Opelove višestruko nagrađivane dizajnerske filozofije, ona sada obuhvaća karakteristične oblike modela osobnih automobila tog proizvođača.

Prednja su svjetla smještena u crna kućišta visokog sjaja s umetnutim kromiranim detaljima koji naglašavaju dojam luksuza. Svjetla za dnevnu vožnju dolaze u prepoznatljivom Opelovu dizajnu u obliku krila te su dostupna s modernom i blještavom LED tehnologijom, pa Vivaro izgleda doista prepoznatljivo. U svoj eleganciji, sa širokim prednjim dijelom i čistim, praktičnim stražnjim dijelom, Vivaro jasno odaje dojam robusnosti koju kupci traže od kombija namijenjenog svakodnevnom korištenju. Bočni dio karoserije uvodi umjetničku skulpturalnost u segment kombija uz prepoznatljiv Opelov dizajnerski element oštrice koji se proteže od vanjskih retrovizora do stražnjih blatobrana u stilu kakav se može vidjeti na liniji Insignia i modelima Astre GTC.

Ovisno o tome kako će se Vivaro koristiti – kao robusni kombi, reprezentativno poslovno vozilo ili udoban automobil za veći broj putnika – kupci će moći birati između tri razine opreme i dizajna karoserije. Osim toga, paleta boja novog Vivara sastoji se od čak jedanaest standardnih boja uz pet običnih i šest dvoslojnih metalik boja karoserije. Od samog dolaska na tržište bit će dostupne dodatne boje za vozila s posebnom namjenom, pa će kupci moći naručiti novi Vivaro s izgledom koji će savršeno odgovarati svakoj djelatnosti i raznim gospodarskim potrebama.

Opel Vivaro 03

Četverosmjerna praktičnost: Vivaro u dvije dužine, dvije visine krova i još više prostora

Svestrani Vivaro pravo je vozilo za gotovo svaku namjenu koja može zatrebati kupcu. Novo izdanje nastavlja uspješan koncept različitih varijanti te je dostupan u različitim konfiguracijama: u dvije ukupne duljine i dvije visine, kao furgon, klasični kombi, kombi sa dvostrukom kabinom i minibus. Ustvari je novi Vivaro sada još prikladniji za potrebe prijevoza nego njegov prethodnik jer je u obje duljine – a prva je verzija duga oko pet metara, dok druga tome dodaje 40 cm – gotovo 22 cm dulji, nudeći tako dodatni prostor zamjetan i u unutrašnjosti te otvara nove mogućnosti prijevoza koje dosad nisu bile moguće.

Opel Vivaro 04

Dva dizelska motora i četiri razine snage: za Vivaro najnovija tehnologija turbopogona

Novi Vivaro savršeno je svestrano i snažno radno vozilo i zahvaljujući svojoj modernoj pogonskoj tehnologiji. Dolazi s posve novim turbo dizelskim motorima: 1.6 CDTI kao i naprednim 1.6 BiTurbo CDTI motorom sa sekvencijalnim turbopunjenjem i sustavom dvaju intercoolera. Taj motor opremljen dvama turbopunjačima koji rade istovremeno kombinira izvrsne performanse s velikim uštedama u potrošnji goriva. Prema mjerenjima u standardnom testnom ciklusu utrošak goriva s novim turbodizelskim motorima smanjen za više od litre, što je u slučaju snažnijeg BiTurba čak manje 6 litara dizela na 100 km (preliminarni podaci). S takvom prosječnom potrošnjom, novo Vivara svrstalo se u sam vrh klase po prosječnoj potrošnji.

Najveći broj raznolikih izvedbi novog Opel Vivara  dolazi iz tvornica u Lutonu, u Velikoj Britaniji. Tu s proizvodne trake od 2001. godine silaze različite verzije Opelova/Vauxhallova najprodavanijeg lakog gospodarskog vozila razvijenog u suradnji s Renaultom. Do danas je proizvedeno gotovo 600 000 primjeraka tog vozila. Godine 2009. pri tvornici je otvoren i centar za konverziju vozila za specijalizirane varijante poput modela s dvostrukom kabinom ili sandučara. S dolaskom nove generacije Vivara ovaj odjel dodatno će proširiti svoje proizvodne aktivnosti. To će pak omogućiti tvorničku ponudu novog Vivara u raznim konverzijama i proširenje općenitih mogućnosti tog modela za vrlo specifične profesionalne primjene. Naravno, sve izmjene podliježu strogim Opelovim standardima kvalitete.

Uskoro će biti dostupne dodatne informacije o revolucionarnim tehnologijama implementiranim u novi Opel Vivaro i fleksibilnim konfiguracijama kabine.

Opel Vivaro 05

Kategorije: Komercijalna vozila