Scania Higer A30 – Svestranost za svakodnevnu eksploataciju

Higer A30 Higer A30

Scania Higer A30 – Svestranost za svakodnevnu eksploataciju

U Stockholmu se održava Persontrafik 2014, a Scania u partnerstvu sa kompanijom Higer predstavlja Scania Higer A30. Ovaj autobus je odgovor na potrebe mnogibrojnih operatera za jednostavnim i ekonomičnim vozilom. Svestranost se ogleda u mogućnosti korištenja u svakodnevnom saobraćaju ili za obavljanje povremenih usluga, u skladu sa potrebama.

Higer A30 Higer A30

Dizajn je jednostavan i robusan, a izgled gotovo konzervativan, ipak savremena dvoosovinska šasija i Euro 6 motor koji koristi biodizel predstavljaju kombinaciju za maksimalan radni učinak. Ovisno o specifikacijama, autobus je moguće opremiti sjedištima sa sigurnosnim pojasevima koji se vežu u 2 ili 3 tačke, sa maksimalnim kapacitetom od 61 putnika i prtljažnim prostorom zapremine 8 m3.

13375-009

U opremu spadaju i klima uređaj, dodatni zagrijač, kao i različite vrste tastera svjetala za čitanje, smještenih u police za prtljag iznad sjedišta. Uz to, moguće je naručiti zatamnjena stakla, kao i dvostruka srednja vrata za olakšan izlazak putnika.

Higer A30

Pogonski agregat je već provjereni 9 litreni Euro 6 motor, koji dolazi u varijantama sa 250, 280, 320 i 360 KS. Posebno su interesantne snažnije varijante osposobljene da koriste biodizel, omogućujući tako vlasnicima potencijal za održivi transport. Kako bi se osigurale uštede goriva i udbnost u vožnji, Scania Higer A30 se isporučuje sa 8-stepenim mjenjačem sa Scania Opticruise automatiziranom promjenom stepeni prenosa i opcionalnim retarderom, ili automatskim ZF Ecolife mjenjačem sa integrisanim retarderom.

13375-006

Sigurnosni sistemi uključuju ABS, elektronski program stabilnosti (ESP), kontrolu trakcije i automatsku motornu kočnicu. Velika pažnja posvećena je vozaču i njegovom radnom mjestu. Sjedište vozača ima integrisan sistem grijanja, a sve komande su u ergonomski raspoređene, dok su bitne funkcije (uključujući promjenu stepeni prenosa i retarder) grupisane na točku upravljača.

12193-004

Scania Driver Support pruža vozaču ‘real-time’ savjete o stilu vožnje putem diskretnih upozorenja, tempomat je opremljen Scania Active Prediction sistemom, zasnovanom na GPS-u, koji ‘očitava’ topografiju terena i prilagođava brzinu na uzbrdicama i nizbrdicama, kako bi se ostvarila maksimalna ekonimčnost i udobnost.

13375-005

Također, Scania Fleet Management je standardan, a operateru omogućuje praćenje svakog vozila i vozača, te detaljnu analizu vožnje u svakom trnutku. Putem Scania mreže omogućena je obuka vozača, a ponuda se može šrilagoditi potrebama svakog operatera zasebno.

Kategorije: Komercijalna vozila