Kravata – simbol prefinjenosti za čovjeka sa stilom

kravate gucci

Modni detalj za potpunu eleganciju

Kravata spada u red dekorativnih muških odjevnih predmeta i oduvijek predstavlja sinonim za prefinjenost i eleganciju. Na samom početku muškarci su kravate nosili samo u posebnim svečanim prilikama, međutim, s vremenom su svoju primjenu našle i u opuštenim i ležernim kombinacijama.

Najčešće ih nose na košulji u kobinaciji ispod odjela, a uloga kravate je prije svega ukrasna, a ne funkcionalna. Ono što bi svaki muškarac trebao da zna jeste da kravata nikada ne treba biti duža od kaiša, a debljina čvora zavisi od debljine i vrste kragne na košulji.

Što se tiče materijala kravate najvažnije je da materijal bude kvalitetan, ali ni dezen nije ništa manje bitan. Klasične kravate su najpopularnije i to su one kravate sa prugama. Međutim, sve je više ovih modnih detalja koji su ukrašeni neobičnim oblicima, tufnama ili jednostavno samo jednom bojom – što i nije tako loše. Nekada su upravo jednobojne kravate pun pogodak za odjevnu kombinaciju posebno ukoliko su odjelo ili košulja na pruge, odnosno ukrašeni određenim dezenima i detaljima.

Mnogi muškarci izbjegavaju kravate zato što nisu vješti u vezanju istih. Za početnike je to oduvijek predstavljalo problem, pogotovo ukoliko ste se tek zaposlili i od vas se očekuje da svaki dan dolazite na posao u odjelu i sa kravatom.  Da bi sebi svaki dan učinili jednostavnijim i da ne biste gubili mnogo vremena oko vezanja kravate, predstavljamo vam nekoliko koraka kako da pravilno zavežete kravatu.

kravata

Prvi korak:  Širi dio kravate treba da se nalazi na strani vaše dominantne ruke i taj dio treba da se vidi dvostruko više od tanjeg dijela.

Drugi korak: Širi dio kravate omotajte oko tanjeg dijela, malo niže od vašeg vrata.

Treći korak: Nakon što ste širi dio omotali oko užeg dijela, širi dio kravate prebacite preko čvora koji se već formirao.

Četvrti korak: Širi dio kravate provucite kroz čvor.

Peti korak: Da biste zategnuli čvor oba dijela kravate povucite.

Šesti korak: Uzmite širi kraj vašom nedominantnom rukom, a onom dominantnom pridržite čvor i povucite ga prema vašem vratu, a da pri tome ne stegnete previše.

Kada jednom naučite da vežete kravatu pravilno, više ne bi trebala da vam predstavlja problem. Naprotiv, kada vidite koliko vam ona daje svečan i poslovan izgled preći će vam u naviku. Važno je napomenuti da kravatu nakon vezanja ponovo odvežete i ispravite da bi se vratila u svoj prvobitni oblik.

Kategorije: Lifestyle