Suzuki RM-Z450 – Novi cross model

Suzuki RM-Z450 - 03

Suzuki RM-Z450 – Novi cross model

Suzuki je objavio fotografije i potvrdio neke detalje novog modela RM-Z450, koji će se na tržištu pojaviti na jesen ove godine. Motocikl je razvijen u saradnji sa Suzukijevim zvaničnim motocross timovima, koji učestvuju u Svjetskom i Američkom šampionatu, uključujući vozače kao što su James Stewart i Clement Desalle.

Suzuki RM-Z450 - 04

Ono po čemu se ovaj motocikl izdvaja su brojna nova tehnička rješenja. Tu je prije svega novi launch control sistem nazvan S-HAC (Suzuki Holeshot Assist Control), koji u modu ‘A’ osigurava odziv motora za ‘klizave’ uslove vožnje, dok u ‘B’ modu pruža agresivnost na tvrdoj podlozi.

Suzuki RM-Z450 - 05

Drugi veliki novitet je Showa SFF (Air Forks) viljuška, koja umjesto (klasičnih) spiralnih opruga ima cilindre napunjene zrakom. Prednosti su očigledne, jer takav sistem vješanja omogućuje vozaču različita podešavanja, promjenom pritiska zraka u unutrašnjoj komori.  Uz to, ovakav sistem, uz jednostavnost i brzinu podešavanja, ima i nešto manju masu, te je izbjegnut uticaj toplote, koji se javlja kod hidrauličnih viljušaka.

Suzuki RM-Z450 - 07

Budući da pogonski agregat razvija dovoljno snage, Suzukijevi stručnjaci su poboljšali sistem hlađenja, povećanjem protoka rashladnog sredstva za 16%. Također, redizajniran je i okvir čime je optimizirana njegova čvrstoća, te smanjena masa za 4% u odnosu na još uvijek aktuelni model.

Prema najavama, novi Suzuki RM-Z450 na tržištu Evrope naći će se počektom jeseni, dok će cijene biti poznate već krajem ljeta.

Suzuki RM-Z450 - 06

Kategorije: Motori