BMW baterije: Pune za nekoliko minuta

BMW-i3 Punjenje-coupe-391

BMW baterije: Pune za nekoliko minuta

Kada se govori o automobilima na električni pogon, često se diskutuje o njihovoj autonomiji koja je relativno mala, a drugi veliki nedostatak je potrebno vrijeme za punjenje baterija. Ipak, drugi problem možda će biti uskoro riješen zahvaljujući BMW kompaniji.

Iz BMW-a tvrde da je u pripremi nova vrsta punjača za njihove modele iz “i” serije, koji će skratiti vreme punjenja sa nekoliko sati na svega nekoliko minuta. To bi se postiglo tako što će postojeće punjače koji rade na naizmeničnu struju, zamjeniti novim koji će koristiti jednosmernu struju.

Njemačka kompanija nije iznijela druge detalje, ali je najavila da će uskoro objaviti više informacija o novim punjačima. BMW je potvrdio da je interesovanje kupaca za električnim modelom i3 premašilo sva njihova očekivanja, iako je ovaj automobil za sada dostupan samo u Europi.

S obzirom da su dosadašnje narudžbe već premašile planiranu polugodišnju proizvodnju, u BMW-u razmišljaju da povećaju proizvodne kapacitete, kako kupci ne bi čekali na svoj automobil šest i više mjeseci.

BMW trenutno dnevno izrađuje 70 primeraka ovog modela u svojoj fabrici u Leipzig.

Kategorije: Nova tehnologija