Kia prva na svijetu razvila pametni mjenjač

Kia prva na svijetu razvila pametni mjenjač

Automobilska grupacija Hyundai-Kia nedavno je objavila da je kao prva na svijetu razvila pametni mjenjač (ICT Connected Shift System), koji pomoću predviđanja informaciono komunikacione tehnologije automatski mijenja u optimalnu brzinu s obzirom na situaciju u saobraćaju.

Kia i Hyundai namjeravaju ovu novu tehnologiju koristiti kod svojih budućih modela. Tokom procesa razvoja sistema predali su oko 40-ak patentnih prijava.

Dok tehnologije koje se koriste kod automatskih mjenjača (npr. Smart Drive Mode, koji je u ponudi kod većine modela Kia) zavise od vozačevih preferencija pametni mjenjač je prvi sistem, koji automatski mijenja brzinu s obzirom na situaciju na cesti i u saobraćaju.

Pametni mjenjač koristi inteligentni software upravljačke jedinice mjenjača (TCU), koji informacije prikuplja i prerađuje u realnom vremenu. Podaci se dobijaju pomoću sljedećih tehnologija: 3D navigacija s preciznim mapama cesta i postavljenim radarima za mjerenje brzine i radarski tempomat.

3D navigacija sadrži informacije o nadmorskoj visini, strmini, ukrivljenosti, brojnim drugim elementima i aktuelnom stanju u saobraćaju. Radar u vozilu detektuje brzinu vozila i razmak do vozila ispred i ostalih vozila, dok sprijeda postavljena kamera pruža informacije s vozne trake.

Manje nepotrebnih promjena brzina za veći komfor i nižu potrošnju goriva

Upotrebom svih tih podataka TCU pomoću algoritma umjetne inteligencije predviđa optimalni omjer prenosa u realnom vremenu i u skladu s tim prebacuje u optimalnu brzinu. Kada je na primjer predviđena duža spora vožnja nizbrdicom, a radar ne detektuje nikakve nepravilnosti u vezi s vozilom sprijeda, mjenjač zbog snižavanja potrošnje goriva prebacuje u tzv. ler (neutral).

Na testiranjima s pametnim mjenjačem na vrlo krivudavim cestama je broj mijenjanja brzine smanjen za 43 posto u odnosu na vozila bez tog sistema. Sistem takođe smanjuje broj kočenja za 11 posto i tako smanjuje umor vozača i istrošenost kočnica.

Kod naglih ubrzavanja, koje zahtijeva uključivanje na autocestama, sistem automatski prebacuje u sportski način vožnje (Sport Mode), što unapređuje protočnost u saobraćaju. Nakon uključivanja u saobraćaj vozilo automatski vraća u originalni način vožnje pružajući sigurnu i učinkovitu vožnju.

Osim toga motor automatski koči kad pomaknemo nogu s pedale za gas, kada prepozna tzv. ležeće policajce, nizbrdicu i odsjeke ceste s promijenjenim ograničenjem brzine. Promjene razmaka do vozila sprijeda prepoznaje prednji radar, koji automatski prilagođava stepen prenosa, što unapređuje vozačevo iskustvo.

Sistem je takođe usklađen s tehnologijom autonomne vožnje, koja se neprestano razvija. Sistem pametnog mjenjača će u eri autonomnih vozila pružanjem unapređenog odaziva na situacije u saobraćaju u realnom vremenu postepeno smanjivati potrošnju goriva i omogućavati još stabilnije vozačevo iskustvo.

Budući razvoj će uzimati u obzir i vozačeve preferencije i semafore

Kia namjerava pametni mjenjač unapređivati s još inteligentnijom tehnologijom, koja će omogućavati komunikaciju sa semaforima, a koja će se temeljiti na tehnologijama LTE ili 5G, a i prepoznavati vozačeve namjere. Sve to će dovesti do još učinkovitijeg mijenjanja brzina.

Tako će vozila u narednim godinama postepeno od relativno jednostavnih prevoznih sredstava evoluirati u pametna rješenja mobilnosti.

Kategorije: Nova tehnologija, Vijesti