Alfa Romeo Giulia – La meccanica delle emozioni

Alfa Romeo Giulia 2015 - 01

Alfa Romeo Giulia – La meccanica delle emozioni

Alfa Romeo, kao brand postoji već 105 godina, a unatoč usponima i padovima, vozila ovog proizvođača uvijek su bila primjer talijanskog stila. Pod geslom „meccanica delle emozioni“ kriju se tri suštinska svojstva: osjećaj za proporcije, jednostavnost i visok kvalitet završne obrade.

Obilježavajući 105 godišnji jubilej osnivanja firme Anonima Lombarda Fabbrica Automobili, u muzeju Alfa Romeo, u mjestu Arese nedaleko Milana, svijetu je predstavljena nova, najnovia Giulia.

Budući da je model Giulia „ispisao“ neke od najznačajnijih stranica u istoriji automobilizma uopšte, na novoj Giuliji je radio elitni tim inženjera, dizajnera i stilista kako bi ostvario najdelikatnije i tehnološki najinovativnije vozilo sa ciljem da stvore brand za budućnost poštujući naslijeđe proisteklo iz rada i ponosa hiljada ljudi – inženjera, radnika u fabrici, vozača na trkaćim stazama, te miliona obožavalaca.

Alfa Romeo Giulia 2015 - 02

Uz odličan prepoznatljiv i nepogrešiv dizajn, nova Giulia je dobila i nove aerodinamičke elemente, prvenstveno novi „Active Aero Splitter“, zapravo aktivni spoiler za bolje nalijeganje na podlogu, posebno pri velikim brzinama.

S tehničke strane, također, nova Giulia ima šta ponuditi: kratke prevjese, dugačku haubu i međuosovinsko rastojanje (najduže u klasi), odličan raspored mase (50:50), „Chassis Demand Control“ za optimizaciju performansi, Torque Vectoring sistem za raspodjelu okretnog momenta, pogon na stražnje ili sva četiri točka… Između ostalog, vozač će moći odabrati režim vožnje: Dynamic, Natural, Advanced Efficient ili Racing.

Alfa Romeo Giulia 2015 - 03

Naravno, tu je i novi logo brenda Alfa Romeo, preciznije osvježena „stara značka“ koju su dizajnirali Robilant Associati. Kako bi nova Giulia bila što lakša, upotrijebljeni su lagani materijali: karbonska vlakna, aluminij, kompoziti i plastika.

„Alfiste“ će ipak sigurno najviše obradovati činjenica, da će se u novom modelu naći novi (napravljen od aluminija) V6 motor sa 510 KS, koji nudi odlične performanse, posebno ubrzanje, koje iz mjesta do 100 km/h traje svega 3,9 sekundi.

Kategorije: Noviteti