BYD Tang Ultimate Edition – Spreman za tržište

BYD_Tang_1

BYD Tang Ultimate Edition – Spreman za tržište

Kineski proizvođač BYD objavio je da već prima narudžbe za najnoviji SUV nazvan Tang (druga generacija), sa planiranom proizvodnjom od 200 primjeraka posebne Ultimate Edition serije.

BYD_Tang_2

BYD Company Ltd. Je jedna od najvećih kineskih kompanija sa uspješnom globalnom ekspanzijom. To je najveći svjetski proizvođač punjivih baterija i jedna je od vodećih svjetskih kompanija u sektoru visoke tehnologije. Posebo su poznati po proizvodnji i rješenjeima visoko efikasnih automobila, elektrifikacije javnog transporta, akumuliranja energije, korištenja solarne energije i informacionih tehnologija.

BYD_Tang_5

Kada su u pitanju automobili, BYD također nudi brojna rješenja, a vozilo o kojem ovdje govorimo je odličan primjer. Puni naziv je BYD Tang Ultimate Edition je novi Dual Mode Electric SUV, na inovativnoj 5-4-2 platformi. Pogonsku grupu čine 2.0 benzinski turbo punjeni motor sa 205 KS i 320 Nm okretnog momenta, dva elektromotora, svaki sa po 110 kW i 200 Nm, te 6-stepeni automatski mjenjač. Drugim riječima Tang raspolaže sa 505 KS i 720 Nm okretnog momenta, što mu omogućuje da iz mjesta do 100 km/h stigne za 4,9 sekundi, te u prosjeku troši 2 l/100 km.

BYD_Tang_4

Također, navedena je i očekivana cijena od 300,000 RMB, odnosno oko 83,370 €, što s obzirom na performanse i luksuz nije mnogo. Planovi za distribuciju ovog modela u Evropi nisu najavljeni, ali budući da je naziv Tang, nastao po istoimenoj dinastiji poznatoj po prospreitetu, nikada se ne zna.

BYD_Tang_3

Kategorije: Noviteti