Renault KWID iz Indije u cijeli svijet

Renault KWID 01

Renault KWID iz Indije u cijeli svijet

Indija je tržište sa velikim potencijalom, pa bi prema nekim istraživanjima do 2020. godine upravo Indija mogla biti treće (po kapacitetu) tržište na svijetu.

Prepoznavši tržišne potencijale, a imajući u vidu da je Duster najprodavanije evropsko vozilo u Indiji, Renault je na New Delhi Motor Show-u, u februaru prošle godine predstavio koncept KWID. Nako toga uslijedila je tržišna ekspanzija modela Lodgy, koji je također naišao na dobar prijem. Kako bi povećao svoj udio na ovom perspektivnom tržištu, sa trenutnih 1,5 na 5%, Renault je iz konceptne verzije „preveo“ u proizvodni model mali kompaktni crossover KWID.

Renault KWID 02

Još je interesantnije da su čelnici Alijanse Renault-Nissan odlučili da „stvar“ ne ostane na lokalnom nivou, već da KWID bude globalno zastupljen model. Osnovu čini CMF-A (Common Module Family) platforma, razvijena u saradnji sa Nissan-om, a karoserija je hatchback forme sa SUV izgledom.

Renault KWID 03

Unatoč skromnim dimenzijama, dužine 3,68 i širine 1,58 m, ovaj crossover ostavlja dobar vizuelni utisak. Prema navodima proizvođača, ali i priloženim fotografijama, unutrašnjost je dosta prostrana i funkcionalna, dominantnu poziciju na centralnoj konzoli zauzima 7-inčni touch screen displej, a vozaču će na raspolaganju biti potpuno digitalizirana tabla sa instrumentima.

Renault KWID 04

U interview-u za IndianAutosBlog, čelni čovjek Alijanse Renault-Nissan, Carlos Ghosn, objasnio je da bi vozilo za evropsko (i svjetsko) tržište trebalo imati neke sigurnosne sisteme kao što su ABS i ESP (koje KWID za indijsko tržište nema), uz to, proizvodnja bi se mogla odvijati u pogonima Pitesti (u Rumuniji) ili Tangier (u Maroku), a vozilo bi se prodavalo pod Renault-ovom značkom.

Renault KWID 05

Kategorije: Noviteti