MTM pripremio ultimativni Audi RS3-R sa 572 KS

MTM pripremio ultimativni Audi RS3-R sa 572 KS

Njemačka tunerska kuća MTM već dugi niz godina prerađuje Audi i Volkswagen modele. Jedan od posljednjih tuning projekata je prerada već fabrički snažnog Audi RS3 modela.

Audi RS3 već u fabričkoj izvedbi nudi 400 KS koji se na podlogu prenose preko sva četiri točka i sedamstepenog mjenjača. Od 0 do 100 km/h ubrzava za 4,1 sekundu, a maksimalna brzina je elektronski ograničena na 250 km/h.

Za one koji žele više od toga pobrinuo se MTM koji je napravio značajne mehaničke promijene na RS3 modelu u Limousine izvedbi. Ugrađen je novi turbo punjač, novi hladnjak nabijenog zraka (intercooler) i novi ispušni sistem. Nakon remapiranja motora dobilo se dodatnih 172 KS, što u konačnici znači da Audi RS3 MTM raspolaže sa 572 KS! Ovo je impresivan rezultat jer je ovaj kompakt po snazi sada ravan ozbiljnim trkačima kao što su Audi R8 ili McLaren 570S.

Performanse automobila značajno su popravljene pa sada od 0 do 100 km/h ubrzava za 3,5 sekunde i postiže maksimalnu brzinu od 300 km/h. MTM je proširio ovaj tuning paket, pa se automobil može dodatno opremiti sa KW podesivi ovjesom što dodatno košta oko 2000 eura, a za dodatnih 2900 eura dobiju se i 20 inčni Bimoto točkovi.

MTM tu nije završio sa ponudom dodatnih dijelova jer uz doplatu nudi veće kočione diskove, te Haldex kontrolnu jedinicu za bržu distribuciju snage na sve točkove. Sama prerada motora u MTM-u košta 14800 eura. Dostupna je i jeftinija izvedba sa nešto manje snage – 552 KS, bez karbonskog usisa i intercoolera.

Kategorije: Tuning