50 godina kulture u Audiju

50 godina kulture u Audiju

Audijev kulturni angažman prošle sedmice je proslavio svoj jubilej: u prešaoni ingolstadtske tvornice nastupilo je 150 umjetnika pred oko 500 zvanica. Naime, tačno prije 50 godina  osnovan je na inicijativu Audijevih zaposlenika – entuzijasta i zaljubljenika u muziku –  današnji Audi duvački orkestar.

U neobičnoj scenografiji prešaone, šef Audija, Rupert Stadler, srdačno je pozdravio drage goste. Režijom cjelokupne svečane akademije upravljala je Katharina Wagner, direktorica čuvenog festivala u Bayreuthu, koja je na spektakularan način, zajedno sa 150 umjetnika, na scenu  postavila Audijev višedecenijski kulturni angažman. „Kultura je za Audi ulaganje u kreativnost, u zaposlenike, u brand“, objasnio je  Stadler Audijev višestruki kulturni angažman.

S prethodnicom Audi duvačkog orkestra, zaposlenici tvornice u Ingolstadtu postavili su 1962.godine temelje kulturnog angažmana ove marke, te postali veoma značajni ambasadori  kulture branda s četiri prstena. Izražavajući zahvalnost na ovoj inicijativi, član Upravnog odbora zadužen za sektor proizvodnje, dr. Frank Dreves, rekao je: „Zaposlenici iz sektora proizvodnje osnovali su Audi duvački orkestar.  Zbog toga slavimo njihov jubilej upravo u proizvodnoj hali . Ovako posebnu atmosferu već smo doživjeli 1989. na koncertu Münchenske filharmonije kojom je dirigiovao čuveni Sergiu Celibidache.“ Peter Mosch također je istakao ulogu Audijevih zaposlenika: „Iznimno je značajno da su Audijev kulturni angažman pokrenuli zapravo njegovi zaposlenici. Na svim nastupima Audi duvačkog orkestra uvijek se osjeća posebno oduševljenje među ostalim kolegama.“

Na ovu impozantnu ali neobičnu pozornicu dovela je Katharina Wagner planetarno znamenite umjetnike, poput  Tilla Brönnera, Martina Grubingera, Olge Scheps ili kineskog sheng-umjetnika Wu Weia. TV-voditelj Ulrich Meyer predstavljao je umjetničke izvedbe s vrhuncima iz bogate Audijeve kulturne historije. Posebno uspješni nastupi Audijevih muzičara zasigurno ostaju  legendarni koncert  s Carlosom Kleiberom iz 1989., potom onaj iz 1996. pod dirigentskom palicom  Kenta Nagana, kao i nastup pred Papom u Vatikanu iz 2011.godine.  Sa Salzburškim Festivalom  Audi je još prije 20 godina započeo plodonosnu kulturnu saradnju, dok od 1990. godine ovaj premium-proizvođač preuzima ulogu organizatora Audi Ljetnih koncerata klasične muzike.

Kategorije: Vijesti