Dan inovacija

PSA predstavlja ključne inovacijevezane

velv-2

«Automobili se brzo razvijaju u okružju koje se neprestano mijenja. U 2012. godini, grupacija PSA Peugeot Citroën pozicionirala se kao europski lider u pogledu vozila s niskom potrošnjom i najmanjim ispuštanjem CO2 na tržištu. Kako bi odgovorila na velike izazove mobilnosti sutrašnjice, Grupacija ubrzava razvoj inovacija. Danas Vam prikazujemo pionirska rješenja za automobile prilagođene novim očekivanjima kupaca i, dakako, sve većoj zaštiti okoliša.»

Tom je porukom Guillaume Faury, direktor istraživanja i razvoja grupacije PSA Peugeot Citroën dočekao stotinu vodećih ljudi iz gospodarstva i politike, partnera i novinara okupljenih u ADN-u (Automotive Design Network), centru za istraživanja i razvoj Grupacije smještenom u Vélizyju u Francuskoj.

Tijekom Dana Inovacija, uzvanici su imali priliku otkriti nekoliko jedinstvenih tehnologija koje je razvila grupacija PSA Peugeot Citroën kao odgovor na izazove koje donosi automobil budućnosti: urbanizaciju, klimatske promjene, promjene u izboru načina kretanja i nove načine uporabe automobila.

Grupacija je kao svjetsku premijeru otkrila revolucionarnu tehnologiju:


Hybrid Air, pravo hibridno rješenje s benzinom i komprimiranim zrakom

Tijekom novinske konferencije Philippe Varin, predsjednik upravnog odbora grupacije PSA Peugeot Citroën, Guillaume Faury, direktor istraživanja i razvoja, Philippe Bouyoux, glavni povjerenik za investicije i François Loos, predsjednik agencije za zaštitu okoliša i upravljanje energijom Ademe, predstavili su novi pravi hibridni pogonski sklop Hybrid Air:inovativnu tehnologiju koja kombinira benzin i komprimirani zrak. Ta je prijelomna tehnologija ključni korak prema automobilu s potrošnjom od samo 2 l/100 km.

Usto, predstavljena su i posve nova rješenja koja će biti raspoloživa već od 2013. godine na vozilima marki Peugeot i Citroën, također kao odgovor na nova očekivanja kupaca:


EMP2, nova modularna svjetska platforma grupacije PSA Peugeot Citroën

Premijerno je predstavljena nova svjetska platforma Grupe: EMP2 (Efficient Modular Platform 2).

Platforma nove generacije donosi učinkovita rješenja na području modularnosti, opremljenosti i smanjenja ispuštanja CO2.


SCR, inovativna tehnologija za obradu štetnih dušičnih oksida (NOx) dizelskih vozila

Kako bi zadržala vodeći položaj na području učinkovitosti dizelskih motora te smanjila ispuštanje dušičnih oksida na razinu benzinskih motora, grupa PSA Peugeot Citroën lansirat će od 2013. godine sustav selektivne katalitičke redukcije (SCR). Zahvaljujući položaju iznad filtra čestica s aditivom (FAP), ta jedinstvena tehnologija omogućit će istodobno uklanjanje dušičnih oksida i smanjenje potrošnje (od 2 do 4% u odnosu na Euro5 normu).

Naposljetku, izložene su i inovacije koje najavljuju automobil budućnosti:


Hybride Eco, hibridno rješenje dostupno širokom krugu ljudi

Tehnologija prilagođena benzinskim i dizelskim vozilima klase B, C i D omogućit će smanjenje ispuštanja CO2 od 15 g i uštedu goriva do 15%.


Koncept Dedicated-EGR (recirkulacija ispušnih plinova), inovacija za optimizaciju potrošnje benzinskih motora

Svrha je koncepta poboljšati učinkovitost benzinskih motora i tako omogućiti znatno smanjenje potrošnje goriva.


HYdole, pretežno električni hibridni demonstrator

Kako bi ispitala moguće načine uporabe vozila u budućnosti i odgovorila na zahtjeve za autonomijom, udobnošću i dostupnošću koje kupci očekuju, Grupacija je sa svojim partnerima razvila hibridni konceptni automobil s mogućnošću punjenja iz električne mreže za posve bezbrižnu vožnju.


VéLV, laki gradski električni automobil

U šezdeset posto svih gradskih vožnji u automobilu je samo jedna osoba, a to znatno utječe na ispuštanje CO2. VéLV je laki električni automobil osmišljen kao rješenje prijevoznih potreba u gradskim i prigradskim sredinama s rekordnom malom potrošnjom električne energije od samo 85 Wh/km.

Više pojedinosti o predstavljenim inovacijama i njihove fotografije potražite na:

Kategorije: Vijesti