Kia u 2017. godini povećala svoj tržišni udio u Evropi na rekordni nivo

Kia u 2017. godini povećala svoj tržišni udio u Evropi na rekordni nivo

Kia Motors je u 2017. godini u Evropi prodala najviše vozila do sada. Rast je iznosio čak 8,5 posto. Najnoviji podaci, koje je posredovalo evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA), pokazuju da je Kia u Evropi prodala rekordnih 472.125 novih vozila (435.316 u 2016. godini). Kijin rast prodaje bio je veći od rasta evropskog tržišta automobila, koji je u 2017. iznosio 3,3%.

Ti podaci znače da je Kia u prošloj godini imala tržišni udio od 3 posto, što je novi rekord ovog brenda. Kia se u ovom trenutku može pohvaliti bogatom paletom modelâ – najnoviji prodajni adut je sportska limuzina Stinger, uz ostale 3 prošlogodišnje novosti: kompaktni krosover Stonic, kompaktni 5-vratni Rio i gradski mališan Picanto. Uspjehu Kije doprinijeli su i hibridna (Niro, Optima) i električna vozila (Soul EV).

Michael Cole, izvršni direktor Kia Motors Europe, rekao je: “2017. godina predstavlja godinu promjena u Kiji u Evropi, jer smo predstavili nekoliko važnih novih modela. Popularnim novajlijama Riju i Picantu su se pridružili modeli u razredima, gdje dosad nismo bili prisutni. Stonic je već postao količinski značajan model za Kiju, dok je Stinger svojim izgledom i performansama oduševio automobilsku i širu javnost.”

“Hibridi i električna vozila postaju sve važniji dio naše prodajne game. Prošle godine smo pokrenuli prodaju 2 plug-in hibrida i polučili uspjeh sa hibridnim krosoverom Nirom. Zato je danas jedna od deset Kija prodatih u Evropi hibridno ili električno vozilo. To je trend koji će se još intenzivirati u narednim godinama, zahvaljujući našim alternativno pokretanim vozilima koja će puno doprinijeti ostvarivanju našeg srednjeročnog cilja da u Evropi prodamo pola miliona vozila godišnje.”

Prodaja hibridnih i eletričnih vozila se u godini dana gotovo utrostručila

2017. godina je postala rekordna po pitanju Kijinih hibridnih i električnih vozila u Evropi. U prvoj kalendarskoj godini prodaje je hibridni krosover Niro s 30.986 prodatih primjeraka već postao 5. Najprodavaniji model Kia. Pored njega prodato je i 2.888 plug-in hibrida ovog modela. Električni Soul EV je sa 5.718 prodatih primjeraka postavio novi prodajni rekord (+28,5% u odnosu na 2016.). Istovremeno je model Optima dobio još jednog člana porodice i to plug-in hibrid Optima Sportswagon, koji je našao 2.382 kupca.

Kia je prije nekoliko dana na sajmu zabavne elektronike CES 2018 u Las Vegasu najavila svoju namjeru da do 2025. godine kupcem ponudi 16 električnih vozila – 5 hibrida, 5 plug-in hibrida i novo potpuno električno vozilo (EV) i novo vozilo na gorive ćelije (FCEV).

Sportage i dalje najprodavaniji model, raste prodaja Rija i Picanta

Kia Sportage s ukupno prodata 131.783 primjerka i dalje je na prijestolju Kijinih najprodavanijih modela u Evropi. Novi Rio, Kijin predstavnik u B razredu, koji je lansiran u prvom kvartalu prošle godine, bio je Kijin 2. najprodavaniji model. Prodaja Ria se u odnosu na 2017. povećala za 6,0 posto – sa 68.580 na prošlogodišnjih 72.688 vozila.

Kia cee'd, kojeg proizvode u Evropi (5-vratna kombilimuzina, karavanski Sportswagon i 3-vratni pro_cee’d) prodat je u 72.105 primjeraka. Novi Picanto, koji je kao i Rio lansiran u krvom kvartalu 2017., može se pohvaliti rastom od 14,3 posto i sa rekordnih 63.145 prodatih primjeraka.

Novi modeli u novim razredima

Dolazak Stonica i Stingera u zadnjem kvartalu 2017. pozitivno je uticao na Kijinu prodaju. Stinger, najbrži serijski model u istoriji Kije, krajem godine našao je 1.265 kupaca. Kia je takođe prodala 11.747 Stonica, što je dobar uvod za model, koji je tek zakoračao u razred malih gradskih sportskih terenaca – najbrže rastući automobilski razred u Evropi.

Kategorije: Vijesti