Nova generacija Ford Fieste

Strat proizvodnje nove generacije Ford Fieste

Ford je započeo proizvodnju nove generacije Ford Fieste u svojoj fabrici u Kelnu u Njemačkoj, te će posljednja verzija najprodavanijeg malog automobila uskoro biti dostupna u salonima širom Evrope. Dinamički oblikovana nova Fiesta predstavlja nove pametne tehnologije i napredne varijante pogona. “Nova Fiesta posjeduje sedam pogonskih opcija – kako dizelskih, tako i benzinskih koje omogućavaju emisiju manje od 100 grama CO2/km,” istakao je Roelant de Waard, potpredsjednik Odjela za marketing, prodaju i servis Ford of Europe.

Od 1976. godine, kada je proizvedeno prvo vozilo, Ford je prodao više od 15 miliona Fiesti širom svijeta. Više od 235.000 vozila prodato je u Evropi u prvih 9 mjeseci 2012. godine, čime je Fiesta postala najprodavaniji mali automobil u regionu. Uz naglašeni vanjski dizajn i unutrašnjost optimiziranu za ergonomiju i udobnost, nova Fiesta je prvi automobil u Evropi koji posjeduje Ford MyKey – Fordovu ekskluzivnu tehnologiju koja omogućuje roditeljima kontrolu sigurnije vožnje i rizika kada pozajmljuju vozilo svojoj djeci.

Nova Fiesta, također, posjeduje Active City Stop koji pomaže vozaču da izbjegne sudare pri malim brzinama gradske vožnje. Nova Fiesta će uskoro biti dostupna u salonima i to sa 1.0 – litarskim EcoBoost motorom – nosiocem priznanja “Međunarodni motor godine 2012”. Takodjer,  ECOnetic verzija podržana sa 1.6 – litarskim Duratorq TDCi dizeli motorom postiže  samo87 g/km CO2**.

Nova Fiesta se već može poručiti u Bosni i Hercegovini kod Ford Ovlaštenih Partnera po cijeni već od 22.250,00 KM, odnosno sa novim 1.0 EcoBoost motorom (80, 100 i 125 KS) već od 25.051,00 KM sa PDV-om.

Kategorije: Vijesti