Novi Audi S3 2014.

Novi Audi S3 2014.

Treća generacija Audi S3 modela je ponovo podigla standard kada je riječ o snazi i obrtnom momentu, novi S3 raspolagat će sa sa 300 KS i 380 Nm. Ovaj model trebalo bi da se pojavi početkom naredne godine i kombinuje dinamičke performanse sa vrhunskom efikasnosti i visokotehnološkim karakteristikama.

Motor koji je korišten u okviru ovog modela 2.0 TFSI ponovo je razvijen od samih osnova. Jedna stvar koja je zajednička sa prethodnim motorom jeste zapremina, a prethodnik je nekoliko puta biran za motor godine u prošloj deceniji.

Četvorocilindarska jedinica isporučuje konstantnih 380Nm obrtnog momenta između 1800 i 5500 o/min. Snaga od 300 KS može se ostvariti na 5500 o/min, a opasan broj obrtaja za ovaj motor počinje od 6800 o/min.

Audi S3 isporučuje impresivne performanse. Ovaj model ubrzava od 0 do 100km/h za 5,1 sekundi kada je opremljen S Tronic transmisijom, odnosno 5,4 sekundi kada je opremljen manuelnom transmisijom. Elektronski ograničena maksimalna brzina iznosi je 250 km/h, ali to je samo formalnost.

Model S3 sa S Tronic transmisijom troši prosječno samo 6.9 L/100km benzina, odnsono 7.0 L/100km sa manuelnom transmisijom, uz emisiju od 159 g/km, što je poboljšanje od 1.5 L/100km u odnosu na prethodni model.

Novi S3 nudi dinamičke karakteristike voženje sportskog automobila. On reaguje na pokrete upravljača precizno i spontano. Svako skretanje i promjenu pravca izvodi izuzetno mirno. Upravljanje je precizno, bezbjedno i praktično neutralno.

Jedan od razloga za ovakve performanse je fino balansirana distribucija opterećenja na osovinama osovina. Prednja osovina pomjerena je naprijed za 52 mm u poređenju sa prethodnim modelom. Novi 2.0 TFSI motor je lakši za 5 kg od prethodnog motora i za 12 stepeni nagnut više naprijed.

Ono što je posebno kod ovog modela je značajno lagana konstrukcija. Vozilo teži svega 1395 kg, a to je možda i najbolja vrijednost ovog automobila u veoma konkurentnom segmentu. U poređenju sa prethodnim modelom Audi S3 je za 60 kg lakši, pa otuda i napredak performansi i smanjena potrošnja. Audi je ovim modelom kreirao još jedno vrhunsko vozilo i ponovo dokazao svoju vještinu kreiranja sjajnih vozila koja su omiljena na tržištu.

Kategorije: Vijesti