Objavljeno mjesto gdje će biti predstavljen novi BMW Serije 3

BMW 3 G20 2020

Objavljeno mjesto gdje će biti predstavljen novi BMW Serije 3

Aktuelnu generaciju BMW-a Serije 3 predstavljena je sad već davne 2011. godine. Do dolaske nove, sedme generacije, ostalo je još samo par mjeseci.

Novi BMW Serije 3 bit će predstavljen na Salonu automobila u Parizu koji svoja vrata otvara početkom oktobra. O novog generaciji Serije 3 dosta toga je već sada poznato. Nova Serija 3 nosit će kodnu oznaku G20 i imat će i dalje će zadnji pogon, a opciono će se nuditi xDrive pogon na sva četiri točka.

Mnogi mnogi renderi napravljeni su prema špijunskim slikama koji prikazuju izgled nove Serije 3. Ona će imati prepoznatljiv prednji dio sa masovnim usisnicima zraka i svjetlima koja podsjećaju na Seriju 5. Automobil će biti postavljen na modularnoj platformi CLAR što će se odraziti na povećanje međuosovinskog rastojanja. Ono će donijeti više prostora putnicima na zadnjoj klupi i vjerovatno veći prtljažnik. Također, zahvaljujući novoj platformi očekuje se i manja težina automobila za oko 40 kg u odnosu na aktuelni model.

U unutrašnjosti će dominirati dva ekrana – centralni ekran infotainment sistema kao i digitalni kokpit ispred vozača. Iako još nema detaljnih informacija, očekuje se da će u Seriji 3 biti i novi infotainment sistem OS 7.0 koji je predstavljen u novom BMW-u X5.

BMW 3 G20 2020

Motornu paletu činit će benzinski i dizelski motori, ali i hibridni pogonski sklopovi. Očekuje se i potpuno električni model, ali on će vjerovatno doći kroz nekoliko godina. Sportska M izvedba nije još najavljena, ali realno je očekivati da će ona biti predstavljena na jesen 2019. godine u Frankfurtu.

Ponudu benzinskih motora kreće od 1,5 litrenog trocilindraša sa 140 KS kojeg prati 320i sa 2,0 litarskim motorom od 204 KS. Tu je i 3.0 litreni V6 motor sa 360 KS koji će biti uparen sa 8-stepenim automatskim mjenjačem i xDrive pogonom. Dizelsku ponudu činit će dobro poznati 2,0 litreni četverocilindraš sa snagom od 150 KS i 204 KS. Model 325d raspolagat će sa 231 KS, dok će top dizelski model M 340d imati 320 KS.

Hibridna verzija će nositi oznaku 325e iPerformance, a pokretat će ga 2,0 litreni benzinac i elektromotor ukupne snage 260 KS. Potpuno električna verzija trebala bi stići 2020. godine pa će detalji o performansama biti poznati kasnije. Informacije o datumu početka prodaje kao i cijenama bit će poznate nakon premijere na Salonu automobila u Parizu.

Kategorije: Vijesti