Pogoršano stanje Schumachera – Dobio upalu pluća!

Michael Schumacher 2012

Pogoršano stanje Schumachera – Dobio upalu pluća!

Prema posljednjim informacijama Michael Schumacher dobio je upalu pluća.

Ovako nešto i nije iznenađujuće obzirom da se nalazi u induciranoj komi skoro dva mjeseca. U slučajevima kada pacijent leži duži vremenski period, zbog oslabljenog imuniteta vrlo lahko može doći do upale pluća, a u slučaju Schumachera koji je u komi, to može dovesti do otkazivanja organa.

Kako piše njemački Bild, Michael Schumacher je zbog smanjenog imuniteta organizma dobio upalu pluća što bi u njegovu slučaju moglo biti kobno.

“Upala pluća je ozbiljno stanje jer tijelo dobiva manje kisika i slabi. Kod pacijenata na intenzivnoj njezi, imunitet je oslabljen što može uzrokovati otkazivanje organa i smrt. Kod pacijenata u komi, jedan od mogućih uzroka upale pluća je sekret koji se stvara u grlu jer pacijent ne može kašljati. Zdravi ljudi kašljaju ili gutaju nekoliko puta u minuti, a da to i ne primijete te tako štite pluća.”, izjavio je profesor Heinzpeter Moecke, doktor iz klinike u Hamburgu.

Prije dvije sedmice doktori su započeli postepeni proces buđenja iz kome uz smanjenje doz sedativa. Michael nije dobro reagovao na testove podražaja, a tijelo mu se tek grčilo. Bild piše kako su mu liječnici dijagnosticirali upalu pluća još prošle sedmice.

Nije poznato hoće li zbog upale pluća doktori prekinuti proces Schumacherovog buđenja iz umjetne kome u kojoj leži već 45 dana. Trenutno nema komentara iz bolnice, a novonastalo stanje ne želi komentarisati ni Schumacherova menadžerica, Sabine Kehm.

Kategorije: Vijesti