Rast prodaje VW

Rast prodaje Volkswagen privrednih vozila

vw nfz flota_2

Prema prodajnim rezultatima za prva četiri mjeseca 2013 godine Volkswagen privredna vozila ojačala su i učvrstila poziciju tržišnog lidera u Bosni i Hercegovini u svojoj klasi koju drže u zadnjih četrnaest godina. Unatoč teškoj ekonomskoj situaciji i intenzivnom radu konkurencije prodaja je u ovom periodu zabilježila najbolje rezultate u proteklih pet godina. Ukupno tržište privrednih vozila za navedeni period iznosi 344 jedinice, što je 28% više nego isti period 2012. Volkswagen privredna vozila su plasirala 129 vozila što predstavlja 37,5% tržišnog učešća, i rast prodaje za 38% u odnosu na prva četiri mjeseca prethodne godine.

Dobri prodajni rezulatati odnose se na sve segmente u kojima je marka zastupljena. Najprodavaniji model je Caddy sa plasiranih 75 jedinica i tržišnim učešćem preko 65% u segmentu. Ukupno je prodat 31 Transporter T5, što iznosi 55% učešća ovog tržišnog segmenta. Posebno se ističe pozicija broj jedan u segmentu Craftera u kojem je konkurancija najizraženija, sa prodatih 18 jedinica i 23% tržišnog učešća. Prodato je i 5 Amaroka što je dobar prodajni rezulatat za segment pickup vozila na kojem je plasirano 15 vozila za prva četiri mjeseca i gdje je Volkswagen sa svojim modelom pristutan tek dvije godine.

Volkswagen očekuje da će trend prodaje privrednih vozila tokom cijele 2013. godine ostati pozitivan. Iz ASA Auta, Importera marke za Bosnu i Hercegovinu ističu zadovoljstvo postignutim prodajnim rezultatima i nastavak rada na unapređenju usluga za tržište naše zemlje.

U prilog tome i najava da će se krajem ovog mjeseca izvršiti isporuka vozila Caddy sa pogonom na zemni plin, prvih takvih u BiH. Ova vozila odlikuje ekonomičnost, jer troše zemni plin koji je sa ekonomskog, ali i ekološkog stanovišta puno povoljniji nego benzin ili dizel. Motor zapremine 2000 kubnih metara zemni plin troši štedljivo i djelotvorno, smanjujući troškove goriva za 50%. Pored spremnika za zemni plin, tu je i 13-litarska benzinska rezerva sa kojom je Caddy na zemni plin u mogućnosti preći do 570 km. Ukoliko se radi o produženoj izvedbi modela Caddy Maxi, doseg se povećava na 700 km. Vozilo se može koristiti kao i svaki drugi Caddy jer se spremnik plina nalazi ispod podnice vozila i time ni na koji način ne ograničava tovarni prostor.

CDC0077

Kategorije: Vijesti