Volvo jača razvoj električnih vozila

Volvo C30 Electric_

Volvo jača razvoj električnih vozila

Od 0 do 70 km/h za 5,9 sekundi i potpuna napunjenost za samo 1,5 sati – prvi električni automobili proizašli iz strateškog partnerstva kompanija Volvo i Siemens, donose Volvo posvećenost elektrifikaciji, uz unaprijeđenje performansi i fleksibilnosti.

Od ljeta 2013. godine, evropski lizing kupci imat će priliku voziti i ocijeniti demo flotu od 100 primjeraka unaprijeđenih Volvo C30 električnih vozila, a unikatna tehnološka solucija moći će se bez problema integrisati u buduće Volvo modele. Novi Siemens motor ima maksimalnu izlaznu snagu od 89 kW (120 KS) i obrtni moment 250 Nm, te u modelu C30 nudi ubrzanje od 0 do 70 km/h za 5,9 sekundi.

„Dodatak inovativnog brzog punjača će radikalno povećati raspoloživo vrijeme korištenja vozila, odnosno veću autonomiju. To će značajno smanjiti trošak korištenja, obzirom da će kupci sada moći da se voze jeftinije. Brzo 10-minutno punjenje nudi dovoljno energije za prelazak dodatnih 20 km“ – kaže Lennart Stegland, potpredsjednik odjela električnih pogonskih sistema pri Volvo Car grupi.

Siemens je glavni snabdjevač komponenti električnih pogonskih sistema za nadolazeću SPA platformu, koja će omogućiti sofisticiranu elektrifikaciju na svim nivoima, odnosno različite vrste pogona, od hibridnog do električnog, bez narušavanja ponude putničkog i prtljažnog prostora.

Svjetska inovacija

Novi 22 kW brzi punjač je prvi integrisani punjač, koji radi na trofaznom izvoru energije, a dovoljno je malen da stane u automobil. Korištenjem trofazne struje, potpuno punjenje traje tek 1,5 sati, dok punjenje na jednofaznoj kućnoj 230 V utičnici traje 8-10 sati. Autonomija kretanja sa punim baterijama iznosi 164 km (prema NEDC testnom procesu).

„Ponosni smo što smo razvili ovu unikatnu soluciju. Nudeći više korisnih sati za upravljačem, napravili smo značajan korak prema cilju stvaranja maksimalno iskoristivog električnog automobila, kako u privatnom, tako i u javnom sektoru“ – tvrdi Segland.

Unaprijeđeni Volvo C30 Electric nudi identičnu kvalitetu i sigurnost, kao i ostali Volvo automobili, uključujući dinamično vozačko iskustvo i ugodnu klimu, bez obzira na vanjsku temperaturu. Trošak vožnje je osjetno manji od onog u konvencionalnom automobilu, a ovisno od cijene goriva isti se može smanjiti za čak dvije trećine.

Strateško partnerstvo između kompanija Volvo i Siemens, formirano je u augustu 2011. godine, sa namjerom zajedničkog razvoja električnih vozila.

„Volvo jeste i uvijek je bio humano fokusiran proizvođač automobila. Ista posvećenost koja je donijela vrhunske sigurnosne solucije, sada je fokusirana na stvaranje dinamičnih, intuitivnih i fleksibilnih električnih vozila. Naš cilj je biti prvi u procesu elektrifikacije, a nova flota modela C30 Electric će nam dati značajne povratne informacije o funkcionalnosti aktuelne tehnologije, kako bi je usavršili za naše buduće modele“ – zaključuje Stegland.

Kategorije: Vijesti