Volvo predvodnik u smanjenju flotnih CO2 emisija

Volvo predvodnik u smanjenju flotnih CO2 emisija

Volvo predvodnik u smanjenju flotnih CO2 emisija

Prema podacima evropskog udruženja automobilskIh proizvođača (ACEA), Volvo je u periodu od 2012. do 2013. godine uspio prosječnu flotnu emisiju štetnog ugljen dioksida smanjiti za 8,4 posto. To još jednom naglašava vodeću poziciju švedskog proizvođača, kada je u pitanju ekološka nastrojenost i smanjenje štetnih emisija.

Jake ekološke performanse Volva služe kao podsjetnik na tehnološko vodstvo i inovativnu snagu Volva, koji predvodi automobilsku industriju, kada su u pitanju ekološki nastrojene tehnologije, a kojoj svjedoče proizvodi kao što je V60 Plug-in Hybrid ili potpuno nove Drive-E porodica motora. Navedene tehnologije omogućile su, uprkos rastu prodaje, pad prosječne flotne emisije svih prodatih vozila, koja u 2013. godini iznosi 131 g/km, dok je u 2012. godini ona iznosila 143 g/km.

Sa novim Drive-E motorima, Volvo je stvorio porodicu manjih, inteligentnijih benzinskih i dizelskih motora, sa izlaznom snagom koja nudi uzbudljive vozne mogućnosti, uz zadržavanje izuzetno umjerene potrošnje. Dodatkom elektrifikacije, kao što je plug-in hybrid tehnologija, Volvo je u mogućnosti kupcima ponuditi izuzetnu štedljivost, ali i vrhunske performanse.

Novi dvolitarski Drive-E motori kupcima nude odlične mogućnosti i izuzetno niske emisije. Naprimjer, Volvo S60 T6 sa 306 KS, uparen novim 8-stepenim automatskim mjenjačem je prvi automobil u segmentu koji nudi više od dvije konjske snage po gramu CO2 emisija. S druge strane, dizelski D4 sa 181 KS, uparen sa manuelnim mjenjačem je prvi dizelski automobil u premium D segmentu, sa emisijom ugljen dioksida ispod 100 g/km.

Volvo V60 Plug-in Hybrid tehnološki najnapredniji Volvo automobil. To je električni, hibridni i sportski automobil u jednom. Istovremeno, dostupan je sa svim opcijama standardnih Volvo modela, uključujući i R-Design, a istovremeno zadržava rekordno nisku emisiju od 48 g/km.

 

Kategorije: Vijesti