Da li je na pomolu propast auto sajmova?

Lamborghini preskače sajam u Parizu: Da li je na pomolu propast auto sajmova?

Talijanski proizvođač automobila pridružuje se listi od još devet proizvođača koji neće izlagati na sajmu automobila u Parizu.

Da li umiru automobilski sajmovi ili je pak na pomolu novi vid specijalnog rata između Njemačkih proizvođača automobila i ostalih? Pravi odgovor možda nikada nećemo saznati, ali neke činjenice potiču na razne scenarije.

Internet prezentacije definitivno su smanjile troškove proizvođačima i povećale efikasnost. Zbog toga su se automobilski sajmovi našli u problemu jer na njima sve manje proizvođači izlažu i ulažu. Nažalost, to je krivi put, profit tako nalaže.

Lamborghini je odlučio da ovogodišnji sajam automobila u Parizu preskoči. To mu neće biti prvi put jer je isto napravio i 2016. godine, pa je ovo drugi za redom sajam u Parizu na kojem neće izlagati. On će se tako pridružiti Volkswagenu, svojoj matičnoj kući koja također neće izlagati u Parizu.

Podsjećanja radi, na prošlogodišnjem sajmu automobila u Frankfurtu otkazao je značajan broj proizvođača koji ne dolaze iz Njemačke. Tako su na ovom velikom sajmu glavnu riječ vodili Nijemci, a u Parizu očito da će ponovo voditi Francuzi. Ako sagledamo činjenice, onda dolazi doba polarizacije auto sajmova i njihove propasti. Jedini sajam automobila koji još uvijek prkosi svim novim pravilima je sajam automobila u Ženevi, a nadamo se da će Ženeva ostati ono što jeste: najprestižniji auto sajam.