Kia na salonu u Seulu predstavlja nove konceptne SUV-ove

Kia na salonu u Seulu predstavlja nove konceptne SUV-ove

Kia Motors je nedavno na salonu automobila u Seulu predstavila 3 nova koncepta, koji najavljuju Kijin budući dizajnerski smjer.

Dva od tri koncepta u Seulu su doživjela međunarodnu premijeru, s robusnim Masterpiecom u glavnoj ulozi, a koji kombinuje karoseriju velikog sportskog terenca s luksuznom, high-tech kabinom. Masterpiecu društvo prave Kia Signature, novi konceptni model, koji nakazuje u kojem pravcu će ići dizajn i izgled budućih kompaktnih sportskih terenaca ovog najstarijeg korejskog proizvođača automobila.

Konceptnim vozilima pridružio se i koncept Imagine by Kia, potpuno električna sportska limuzina, koja utjelovljava Kijinu privrženost kreiranju uzbudljivih vozila s niskim emisijama ispusta.

Dok svaki od ovih koncepata nakazuje u kojem pravcu bi mogli krenuti Kijini dizajneri u skoroj budućnosti, istovremeno svaki od ova tri predstavlja i različite elemente strategije modela ovog brenda. Sve veća ponuda sportskih terenaca i krosovera dala je poticaja Kijinom dugoročnom rastu prodaje širom svijeta. I Masterpiece i Signature nude uvid u razvoj Kijine ponude modela u budućnosti po pitanju dizajna, izgleda i upotrebe tehnologija. Koncept Imagine by Kia s kreiranjem očaravajućeg dizajna vanjštine i unutrašnjosti, s inteligentim iskorištenjem prostora i najsavremenijim tehnologijama takođe predstavlja Kijine planove po pitanju budućih električnih vozila.

Kia Masterpiece – robusni veliki konceptni SUV

Za koncept Kia Masterpiece, kojeg karakteriziraju robusna, velika SUV-ovska karoserija, vrhunski kvalitet i visokotehnološka unutrašnjost, to je prvi javni nastup. Masterpiece prikazuje kako se marka može prilagoditi novim trendovima dizajna u razredu velikih off-road sportskih terenaca.

Kao i ostale Kijine modele i vanjski izgled ovog vozila naglašavaju istesan oblik i odvažne linije. Njegov robustan izgled u kombinaciji s SUV oblikom i podignutom karoserijom, kao i snažnim pogonom na 4 točka je u potpunosti skladan s pravim ‘idem-kuda-hoću’ mogućnostima.

Prednji dio vozila donosi Kijinu novu masku, ali s još uvijek prepoznatljvim ‘tigrovim nosom’, koja je rastegnuta cijelom širinom, bez vidljivog razdvajanja između maske i LED prednjih svjetala. Dizajn prednjeg dijela vozila nastavlja se i na zadnjem kraju, s karakterističnim linijama na oba kraja vozila, što daje vozilu konsistentan oblik iz svih uglova.

Novi konceptni kompaktni SUV Signature

Kia Signature, nedavno predstavljen kao koncept SP na indijskom salonu automobila, razotkriva evoluciju dizajna. Koncept malog sportskog terenca, koji će biti namijenjen globalnim tržištima, pokreće napredna tehnologija. Signature, odvažan i elegantan, združuje savremenu ljepotu, najnovije tehnologije i punu upotrebljivost u pametnom, kompaktnom obliku.

S širokom maskom i dugim poklopcem motora te s dizajnom zadnjeg dijela, koji s širokim zadnjim svjetlima i linijama karoserije naglašava stabilnost, Signature odskače na cesti. Sprijeda su njegova svjetla povezana ‘tigrovim nosom’, s integriranim dnevnim svjetlima. Njegova široka ramena, sa staklenim krovom, koji se proteže do zadnjeg kraja, ovom kompaktnom sportskom terencu daju dašak sportskog stila. Vanjski izgled završavaju stilski elementi, koji doprinose savremenom dizajnu vozila. To su između ostalog uska prednja i zadnja LED svjetla, oštre linije, koje zadiru u karoseriju i precizni metalni detalji.

Signature, koji kao i svi ostali noviji model iz Kije privlači poglede, najavljuje dolazak modela za mlade stvaraoce trendova. Koncept predstavlja Kijin kompaktni SUV, spreman za serijsku proizvodnju, a koji stiže ove godine. Dizajn koncepta uticati će i na buduće modele, koje će Kia prodavati na globalnim tržištima.

Azijska premiera potpuno električnog koncepta ‘Imagine by Kia’ 

Koncept ‘Imagine by Kia’, razotokriven nedavno na salonu u Ženevi, sada u Seulu doživljava azijsku premijeru. Potpuno električnu sportsku limuzinu su dizajnirali u Kijinom evropskom dizajnerskom centru u Frankfurtu.

Gregory Guillaume, podpredsjednik dizajna u Kia Motors Europe, o konceptu je rekao: “Kod dizajna električnog automobila ne želimo samo odgovarati na brige kupaca po pitanju dometa, performansi, mreže punionica i vozne dinamike. Želimo da vam se od oduševljenja naježi koža kada ga vidite i kada ga vozite,” objašnjava Guillaume. “Zato je naš koncept potpuno električnog vozila dizajniran tako da ubrzava puls, ali ujedno i označava naš cjelovit  i emocionalan pristup elektrifikaciji.”

Ovaj koncept, koji je vizuelno utjelovljenje Kijine privrženosti napredovanju ka uzbudljivom svijetu elektrifikacije, prvo je Kijino potpuno električno 4-vratno vozilo. Koncept, koji svojim dizajnom teško možemo svrstati u neki od razreda automobila, skladno kombinuje elemente mišićavog sportskog terenca, elegantne i sportske porodične limuzine te svestranog i prostranog krosovera. Koncept ‘Imagine by Kia’ predstavlja Kijin progresivniji dizajnerski jezik budućnosti, s inteligentnim doradama postojećih motiva i karoserije, koju karakterišu kombinacija napetih linija karoserije, oštre dizajnerske crte i učinkovitija aerodinamika.

Kijino evropsko dizajnersko odjeljenje obilato koristi arhitektonsku konstrukciju šasije, namijenjene električnom motoru, kako bi se maksimalno iskoristio prostor u kabini i tako kreirala prozračna i prostrana kabina. Kao duhovit odgovor na trenutnu opsjednutost automobilske industrije sve većim zaslonima visoke rezolucije koncept donosi čak 21 zaslon s vrlo velikom rezolucijom. Postavljeni su sinhronizovano na vrhu armaturne ploče i izgledaju uobičajeno i usklađeno. 

Iako koncept ‘Imagine by Kia’ trenutno još nije namijenjen serijskoj proizvodnji, najavljuje dizajnerske elemente eksterijera i interijera, koji se može vrlo lako prilagoditi budućoj serijskoj proizvodnji ovog brenda.

Kia R.E.A.D. – sistem prilagođavanja vožnje raspoloženju u realnom vremenu Kia Motors u Seulu predstavlja nove tehnologije, razvijene za post-autonomnu vožnju. Kijin sistem prilagođavanja vožnje emocionalnom raspoloženju u realnom vremenu (R.E.A.D.) je usmjeren u budućnost, kada će autonomna vozila biti norma, a poboljšanje iskustva čovjekove mobilnosti prioritet.

Sistem R.E.A.D. može pomoću tehnologije umjetne inteligencije i prepoznavanja bioloških signala analizom vozačevog emocionalnog stanja u realnom vremenu optimizirati i pojedinoj osebi prilagoditi prostor u kabini vozila. Tehnologija prati vozačevo emocionalno stanje  upotrebom senzora, koji čitaju njegove izraze lica, puls i provodnost kože (elektrodermalna aktivnost). Sistem prilagodi kabinu s obzirom na ocjenu pet osjetila i tako stvara bolju sredinu. Tehnologija mašinskog učenja umjetne inteligencije omogućava kreiranje osnove ponašanja korisnika, na osnovu čega slijedi identifikacija uzoraka i trendova i u skladu s tim prilagođava kabinu. 

Sistem R.E.A.D. je predstavljen zajedno s tehnologijom V-Touch, koja se kao prva na svijetu odlikuje nadzorom pomoću virtualnih kretnji. V-Touch koristi 3D kameru, koja prati  korisnikove oči i prste, čime omogućava upravljanje nekih funkcija u vozilu preko nenametljivog zaslona, projiciranog na vjetrobranskom staklu. Pomoću jednostavnih kretnji prstima svi putnici u vozilu mogu mijenjati ambijent u kabini, uključujući osvjetljenje, klima uređaj i zabavni sistem, što znači da u vozilu više nisu potrebni dugmad ili zasloni na dodir. 

Sljedeća funkcija inovativnog sistema R.E.A.D. je Kijino vibriranje sjedišta u skladu s emitovanom muzikom, što znači da putnici mogu prilikom slušanja ‘osjetiti’ svoje omiljene pjesme. Tehnologija, koja se temelji na obradi signala, prilagođava vibracije sjedišta u skladu s frekvencijom zvukova emitovane muzike. Unapređenje udobnosti u kabini može se postići i masažnim vibriranjem sjedišta, a za veću sigurnost tu je i upozoravajuće vibriranje, koje aktiviraju napredni sistemi asistencije. 

Posjetioci Kijinog izložbenog prostora mogu tokom organizovanih ogleda i sami isprobati sistem R.E.A.D.

Kategorije: Auto sajam, Vijesti