Porsche cilja odbranu titule u Eifelu sa 911 GT3 R modelom

Porsche 911

Porsche cilja odbranu titule u Eifelu sa 911 GT3 R modelom

Porsche i njegovi timovi kupaca će se ovog vikenda nadmetati za pobjedu u ukupnom poretku, sa osam 911 GT3 R modela, u 24-satnoj utrci na Nürburgringu. Manthey se u ovoj utrci koja odiše tradicijom takmiči kao branitelj naslova.

Eifelov maraton ove godine slavi 50 godina postojanja i smatra se jednim od najtežih svjetskih izazova u moto sportu. Jedan krug koji je dug 25.378 km predstavlja spoj Nordschleife i Grand Prix staza. Još jednom, Porscheovi trkački automobili čine najveći dio staze: 46 vozila proizvođača sportskih automobila iz Stuttgarta će se ove subote u 16 sati (CEST) uhvatiti u koštac sa ovom klasičnom utrkom izdržljivosti. Nijedan drugi proizvođač nije bolje zastupljen u polju od 138 vozila.

Prošle godine, Manthey-ev tim kupca je ostvario svoju sedmu pobjedu na Eifel classic utrci. Vozačke dužnosti u modelu 911 GT3 R „Grello“ su podjelili vozači Kévin Estre (Francuska) i Michael Christensen (Danska), kao i Matteo Cairoli (Italija). Za ovogodišnji jubilarni 24-satni događaj, pobjednici i rekorderi iz Meuspatha su ponovo okupili sjajnu ekipu u svom automobilu br. 1: Estre i Christensen dijele zeleno-žuti trkački automobil sa svojim kolegama vozačima Frédéricom Makowieckim (Francuska) i Laurens Vanthoorom (Belgija). Pored Manthey-a, timovi kupaca Huber Motorsport, KCMG i Toksport WRT u utrci učestvuju sa GT3 vozilom iz Weissach-a. Dinamic Motorsport i Falken Motorsports oboje izlaze sa po dva 500+PS 911 modela.

Porsche 911

„'Zeleni Pakao’ nam je i ove godine otežao pripreme za 24-satnu utrku: otkazivanje drugog kruga Nürburgring Endurance Series utrke i jednog od dana predviđenih za testiranje zbog ledenih i mokrih uslova nas je koštalo značajne količine vremena na stazi. U takvim situacijama bliska saradnja sa timovima i dijeljenje informacija postaje još važnije”, objašnjava Sebastian Golz, voditelj Porsche 911 GT3 R projekta. „Naš najveći prioritet je da što više Porscheovih automobila uđe u završnu rundu kvalifikacija. Gledaocima je konačno dozvoljeno da se vrate na stazu, tako da se svi veoma radujemo prvom velikom događaju ovog trkačkog vikenda – trci u pojedinačnim vremenskim etapama.”

Na prethodne dvije kvalifikacijske utrke za Nürburgring 24-satnu utrku, kao i u prve dvije runde Nürburgring Endurance Series utrka, takmičari su dobili priliku da se okušaju u utrci sa pojedinačnim vremenskim etapama koja odlučuje prvih 19 startnih pozicija: baš kao 911 GT3 R iz Manthey i Huber Motorsport timova, koji su već osigurali mjesto na privremenoj ulaznoj listi za ključni drugi dio završne runde kvalifikacija.

Porsche 911

U prvoj sesiji završne runde kvalifikacija, dva Porschea kojima upravljaju Dinamic Motorsport i Falken Motorsports timovi, kao i timovi kupaca KCMG i Toksport WRT još uvijek imaju šansu da zauzmu mjesto u finalnom obračunu. U dva segmenta završne runde kvalifikacija u petak navečer, osnovni zadatak svih takmičara je da maksimalno iskoriste vožnju na dva vremenski ograničena kruga na legendarnom Nürburgring-Nordschleife kako bi postavili svoje najbolje vrijeme.

Gotovo trećina učesnika vozi Porsche

24-satni klasik na najdužoj i najzahtjevnijoj trkačkoj stazi na svijetu predstavlja vrhunac trkačke godine u motosportu. 138 vozila u 22 klase čine ulaznu listu za prestižni događaj na relaciji Nürburgring-Nordschleife. „U godini kada se dešava godišnjica 24-satne utrke, brend Porsche predstavlja više od 40 vozila – što nas još jednom čini najbrojnijim na stazi”, naglašava Michael Dreiser, direktor prodaje u Porsche Motorsportu. „Naši kupci se takmiče u različitim kategorijama i varijantama, u deset različitih klasa i svoje nade polažu u potencijal i performanse naših proizvoda. Gotovo svako treće vozilo na trci nosi Porscheov grb. Oduševljeni smo zbog toga i željeli bismo im se zahvaliti što vjeruju našem brendu.”

Porsche 911

Kategorije: Auto sport, Vijesti