Renault Duster Dakar tim uspješno završio reli Dakar 2016.

Dakar Rally

Renault Duster Dakar tim uspješno završio reli Dakar 2016.

Četvrti nastup Renault Duster Dakar tima prošao je dosta uspješno na surovom argentinsko-bolivijskom terenu. Dvije posade stigle su do cilja ovogodišnjeg Dakar relija uz punu podršku koju je osigurala motorsport divizija Renault Sport Technologies.

Ni kiša, ni vjetar, niti surovi uslovi argentinsko-bolivijskog pijeska nisu prokosili nastupu ovogodišnjeg Renault Duster Dakar tima. S bogatim iskustvom izgrađenim i stečenim u prethodne tri godine, Renault Sport odjel koji ovu godinu zasigurno ima pune ruke posla na motorsport borilištima širom svijeta, pogotovo sa povratkom tvorničke F1 ekipe, može ovogodišnji reli Dakar proglasiti uspješnim, kao i početkom uspješne godine.

Dvije posade ovogodišnjeg Dustera neometano stigle su na završnicu najsurovijeg i najizdržljivijeg svjetskog relija. Tokom vožnje relija posade su uživale u podršci koju je bezrezervno osigurala motorsport divizija Renault Sport Technologies, a koja je donijela svu svoju tehnološku stručnost i iskustvo iz reli discipline cross-country.

Posljednjih mjeseci, tim od 30 inžinjera, tehničara i mehaničara proveo je temeljite pripreme, kako bi dva Dustera odgovorila na sve zahtjeve i bila konkurentna u ekstremno-izazovnom maratonu argentinsko-bolivijskog nepristupačnog terena. Naime, ovogodišnja edicija Dustera ima poboljšano podvozje i reduciranu masu, te veću izlaznu snagu svog 8-cilindarskog agregata VK-50 sa monstruoznih 387 KS, nastalog unutar redova Renault-Nissan Alijanse.

Posade Renault Duster Dakar tima završile su zahtjevni reli na 18. Spataro Emiliano (ARGrg) / Lozada Benjamin (ARG) i 19. Lavieille Christian (FRA) / Polato Jean Michel (FRA) mjestu sa zaostatkom od sedam ipo sati.

Iako se na bosanskohercegovačkom, ali i na zapadnoevropskom tržištu Duster izuzetno dobro prodaje pod znakom Dacije, iz komercijalnih razloga Renault je ”potpisnik” dakarskog Dustera. Međutim, kako bi održao avanturistički duh Dakar relija, paralelno sa trkačim modelom, Renault je za određena tržišta predstavio  i novu limitiranu ediciju Renault Duster Dakar. Ova specijalna verzija Dustera se temelji na razini Dynamique opreme, a uključuje niz karakterističnih ukrasa izvana, ali i u enterijeru, kako bi vjerodostojno naglasila sportske crte izvornog modela.