Senzacionalni Ogier osvojio Safari Rally Kenya

Sebastien Ogier, 2023

Senzacionalni Ogier osvojio Safari Rally Kenya

Sébastien Ogier prkosio je ekipi svog timskog kolege Kallea Rovanperäe i osvojio pobjedu za konačan 1-2-3-4 rezultat za Toyota Gazoo Racing na spektakularnom posljednjem danu na Safari Rally Kenya.

Ogier je zabilježio svoju treću pobjedu od samo pet startova do sada ove sezone, ali njegov auto se zamalo raspao u nedjeljnoj drugoj brzinskoj etapi kada je komadić zloglasnog kenijskog feš-feš pijeska poslao njegov GR Yaris automobil široko u desnom zavoju. Francuz, koji se žestoko borio da nadoknadi vrijeme izgubljeno od Rovanperäe, zakačio je drvo i otkinuo cijela stražnja vrata svog automobila. Nevjerovatno, ipak je vratio sve vrijeme, i na kraju zauzeo mjesto na najvišem postolju.

Trajniji popravci u servisu ipak nisu smirili dramu jer su sve četiri posade Yarisa završile pretposljednje zbog problema s motorima koji su se pregrijali zbog prašine. Ogier, jedan od najteže pogođenih, vidio je da se njegova prednost smanjila na samo 9,2 sekunde prije finala Wolf Power Stagea, gdje je vožnja osmerostrukog svjetskog prvaka opet bila daleko od čiste, stigavši u cilj s napuknutim vjetrobranskim staklom.

Zadržao je poziciju, trijumfirajući za 6,7 sekundi nakon četiri brutalna dana i predvodio Toyotinu drugu čistu pobjedu u isto toliko Safari Rally izdanja.

Predsjednik William Ruto uručio je Ogieru i suvozaču Vincentu Landaisu njihove trofeje, obilježavajući Ogierovu drugu pobjedu na događaju, usred zadivljujućeg krajolika na Hells gate-u.

“Nevjerovatno! Pogledajte to, čak sam i na Power Stageu dobio kamen u vjetrobransko staklo. Imali smo mnogo problema s kojima smo se morali suočiti – mogao nam je to biti ugodniji rally u smislu tempa. Puno problema, ali ipak nosimo trofej kući”, izjavio je Ogier.

Ott Tänak

Kao drugoplasirani je završio Rovanperäa, koji je povećao svoju prednost u prvenstvu na 37 bodova nakon sedme runde od 13, te je rekao: “Uvijek se želiš boriti za pobjedu i dali smo sve od sebe. Dobili smo dobre bodove za sezonu u svakom slučaju”.

Nade Takamota Katsute da će nadmašiti timskog kolegu Elfyna Evansa i doći do trećeg postolja na reliju Safari nestale su kada je hibridna jedinica njegovog automobila prestala raditi, što je umanjilo vitalne performanse. Zadovoljio se četvrtim mjestom u ukupnom poretku, 25,3 sekunde zaostatka za Velšaninom.

Dani Sordo prevladao je kvar servo upravljača u SS16 i završio peti na kraju vikenda, za Hyundai Motorsport, koji sada zaostaje za Toyotom 42 boda u utrci za naslov proizvođača.

Rani izazivač na postolju Esapekka Lappi bio je daleko niže nakon što su ga mučili problemi s mjenjačem u njegovom i20 N, dok je Thierry Neuville, koji se oporavljao od kvara ovjesa u petak, uspio osvojiti tek osmo mjesto.

Pierre-Louis Loubet

Problemi s gumama ranije tokom relija spriječili su vozače M-Sporta Ford Puma Otta Tänaka i Pierre-Louisa Loubeta u bilo kakvom napadu. Završili su šesti, odnosno sedmi.

Osmoplasirani Kajetan Kajetanowicz osigurao je svoju drugu kenijsku WRC2 pobjedu u Škodi Fabiji Rally2 Evo. Oliver Solberg nije bio nominiran za osvajanje bodova u kategoriji podrške, ali je završio deveti u ukupnom poretku, dok je Martin Prokop završio među 10 najboljih.

FIA Svjetsko prvenstvo u reliju vraća se u Europu sljedećeg mjeseca kada će superbrze makadamske ceste Rally Estonia biti domaćin osme runde od 20. do 23. jula.

Sva najbolja akcija proteklog vikenda sa Safari Rally Kenya, dostupna je na Red Bull TV: FIA WRC 2023: Safari Rally Kenya (redbull.com)

Safari Rally Kenya konačni poredak

1. S Ogier / V Landais FRA Toyota GR Yaris 3h 30m 42.5s
2. K Rovanperä / J Halttunen FIN Toyota GR Yaris +6,7s
3. E Evans / S Martin GBR Toyota GR Yaris +2 m 58,5 s
4. T Katsuta / A Johnston JPN Toyota GR Yaris +3 m 23,8 s
5. D Sordo / C Carrera ESP Hyundai i20 N +5m 05,4s
6. O Tänak / M Järveoja EST Ford Puma +9m 14,4s

Kategorije: Auto sport, Vijesti