5 zvjezdica za Audi A3

Audi A3 osvojio pet zvjezdica za sigurnost

Euro NCAP na test je dobio novi Audi A3 na kojem je osvojio maksimalnih pet zvjezdica za pasivnu sigurnost. Rezultati za zaštitu odraslih putnika u slučaju frontalnog, stražnjeg i bočnog sudara, kao i sigurnost djece i pješaka čine novi Audi A3 jedan od najsigurnijih automobila u svojoj klasi.

Test inženjeri nagradili su A3 sa najboljom ocjenom za sigurnost vozača i suvozača u frontalnom i bočnom sudaru. Također A3 pruža vrlo dobru zaštitu u novi za djecu.

Zaštita pješaka je na visokom nivou pa je ostvario dobre rezultate i na tompolju. Posebno dizajnirani prednji kraj i poklopac motora aktivno utiču na sigurnost pješaka.

Audi je također ima odličnu aktivnu sigurnost koja prevazilazi standarde Euro NCAP-a. Standardna dnevna svjetla čine Audi A3 više vidljivim za pješake, a tu su i ostali sistemi pomoći vozaču kao što su Audi adaptivni tempomat sa funkcijom Audi aktivnog Lane Assista, Audi side assist, prikaz ograničenja brzine… Isto vrijedi i za rasvjetne sisteme, kao što je prilagodljivo podešavanje snopa prednjih svjetala i opcijski dostupna full-LED svjetlia.

1997. osnovan Euro NCAP-konzorcij, koji se sastoji od internacionalnih predstavnika evropskih ministara za saobraćaj , automobilskih klubova, osiguravatelja i zaštitnika potrošača, ispituje obimno performanse na sudar novih auto modela.

Pri tom najzahtjevniji testni zahtjevi od strane Euro NCAP znatno prevazilaze propise evropskog zakonodavca. Aktuelni rezultati testa su od danas dostupni na internetu pod http://www.euroncap.com/home.aspx.

Kategorije: Automobili