Iveco VISION Concept – Mobilnost sa malim utjecajem na okolinu

Iveco VISION Concept 01

Iveco VISION Concept – Mobilnost sa malim utjecajem na okolinu

Iveco kontinuirano istražuje nova tehnološka rješenja i interpretacije te tumači i predviđa scenario budućnosti svoje poslovna strategije. Tako je Iveco Vision koncept vozila skoncentrisan na mobilnost sa malim utjecajem na okolinu, utjelovljen u komercijalno vozilo sa mnogobrojnim inovativnim rješenjima.

Iveco VISION Concept 02

Koncept koristi ‘Dual Energy’ tehnologiju šasije (predstavljenu 2012. godine) koja omogućuje dva različita pogona: ekskluzivno električni koji osigurava nultu emisiju i nizak nivo buke, te hibridni (termoelektrični), prikladan za duža putovanja i ekstra-urbane zadatke, gdje se potrošnja i emisija CO2 smanjuje i do 25%.

Iveco VISION Concept 03

U ovakvoj arhitekturi posebna transfer jedinica uparuje se sa pogonskim osovinama, čime se dobija podesivi pogonski sistem sa ‘real-time’ upravljanjem energijom. Hibridni mod osigurava veću komercijalnu brzinu i veliku autonomiju, dok električni mod osigurava vošnju bez zagađenja, preporučljivu u gradskim centrima.

Iveco VISION Concept 04

Ovaj projekat ima potpuno redizajniranu šasiju, karoseriju i enetrijer. Dobru pregednost omogućuju prozirni nosači, a kao posebna pamagala su novi podesivi Human/Machine Interface, ‘high-integration tablet’, koji ‘komunicira’ sa on-board elektronikom, te automatski sistem upravljanja teretom ‘ load management’ sa kojim su utovar i istovar ubrzani i olakšani.

Iveco VISION Concept 05

Za postizanje ovih ciljeva Iveco je širom otvorio vrata za saradnju sa drugim partnerskim kompanijama, kako bi zajedničkim radom i razvojem što prije zakoračili u budućnost. Partneri projekta Vision, bili su: Bosch, Dainese, Brembo, Streparava, Arcelor Mittal, CRF, Denso, FPT, Sole, Trucklite, Xperion, ZF, Comftech, Essence i ST Microelectronics.

Po svemu sudeći uspješna saradnja će se nastaviti, pa će ovaj koncept predstavljen u Hannoveru biti samo početak.

Iveco VISION Concept 06

Kategorije: Koncepti