Mercedes-Benz Concept GLA 45 AMG

GLA 45 AMG Concept

Mercedes-Benz Concept GLA 45 AMG

Na sajmu automobila u Los Angeles-u Mercedes-Benz predstavio je konceptno vozilo sa oznakom GLA 45 AMG. Već iz oznake nam je jasno da se radi o kompaktnom SUV vozilu, a upravo taj segment na tržištu doživljava najveću ekspanziju. Oznaka AMG, ukazuje da se radi o modelu koji svojim performansama nadilazi ‘velikoserijsku’ braću. Očigledno, ovaj put Mercedes-Benz se obraća mlađoj populaciji kojoj su styling, dimaničnost i samostalonst bitni, ako ne i presudni prilikom nabavke vozila.

Dizajn odaje mnogobrojne aerodinamičke sportske elemente, koji se nižu jedan za drugim, od prednjeg ‘splitera’ i velikih zračnih usisnika na prednjem dijelu do krovnog krila i upečatljivog stražnjeg difuzora omeđenog vertikalnim zračnim ispustima koji olakšavaju hlađenje kočnica. Svi ovi elementi, postavljeni su s funkcionalnim razlozima i nisu tu tek radi ‘šminke’ i ukrasa.

Concept GLA45 AMG

Pažljivijem posmatraču neće promaći ni veliki crni naplaci prečnika 21 inč, ni pneumatici ContiSportContact dimenzija 255/35 R 21, kao ni crvene kočione čeljusti koje stežu velike perforirane diskove. Sve ovo ide u prilog beskompromisnom pristupu pri izradi sportskog vozila, a ‘trkaći’ izgled dodatno pojačava ‘startni broj 45’ na vratima, AMG logo na gornjem dijelu vjetrobranskog stakla, te diskretna oznaka ‘TURBO’ na prednjim blatobranima.

Fascinantan izgled, tek je naznaka onoga što je skriveno unutar široke i niske karoserije. Ispod poklopca motora nalazi se 2.0-litreni četverocilindrični turbo motor koji je vjerovatno najjači u svojoj klasi. Prema navodima proizvođača, budući vlasnici bi na raspolaganju trebali imati čak 360 KS i 450 Nm okretnog momenta koji se prenose preko AMG SPEEDSHIFT DCT 7-stepenog mjenjača, a do (svih) točkova distribuiraju preko AMG Performance 4MATIC prijenosnog sistema.

Concept GLA45 AMG.

Budući da se radi tek o konceptnoj verziji, tehnički detalji se još uvijek čuvaju u tajnosti, ali su u šturom materijalu objelodanjeni neki fascinantni podaci. Najavljeno je da će ovaj motor zadovoljavati Euro 6 norme o emisiji polutanata, da će biti sposoban da vozilo iz stanja mirovanja do 100 km/h ubrza za manje od 5 sekundi, te da će prosječna potrošnja jedva premašiti 7 l/100 km (NEDC ciklus).

Tobia Moers, predsjednik uprave Mercedes – AMG GmbH je prilikom predstavljanja izjavio: ‘S konceptom GLA ​​45 AMG, postavljamo ulog čvrsto na tlo, u snažno rastućem tržišnom segmentu kompaktnih SUV-ova. Naši klijenti, mladi koji su ciljna skupina, sada se mogu početi veseliti dinamičnom automobilu visokih performansi i najsnažnijem motoru s četiri cilindra na svijetu. Tu jedinstven prijedlog’.

GLA 45 AMG Concept

Ovakva izjava zvuči kao obećanje da GLA 45 AMG neće ostati samo u konceptnoj formi, već da će se uskoro ovakvi automobili naći i na cestama i u garažama (rijetkih) sretnika.

Kategorije: Koncepti