Nissan Bladeglider donosi pametnu mobilnost

Nissan BladeGlider

Nissan Bladeglider donosi pametnu mobilnost

Električno vozilo vrhunskih performansi razvilo se iz koncepta sa salona automobila u prototip spreman debitovati u Rio de Janeiru.

Od zvijezde salona automobila do potpuno funkcionalnog naprednog prototipa. Nissan je doveo ekstremni koncept BladeGlider iz mašte u stvarnost. Nissan BladeGlider prvo je prikazan kao studija statičnog dizajna na tokijskom salonu automobila 2013., gdje je otkrio uzbudljivu budućnost sa nultom stopom emisije Nissanovih električnih vozila.

Nissanova je vizija bilo okretno i efikasno električno vozilo koje bi otkrilo nove dimenzije zabave i uzbuđenja u vožnji, vozilo koje bi „klizilo” zahvaljujući gotovo potpuno tihom radu svog električnog motora i aerodinamičnom obliku vojnog aviona sa „strijela krilima” visokih performansi.

Sada je, nakon dvije godine rada na dizajnu, konstrukciji i razvoju, Nissan BladeGlider prerastao u uzbudljivu studiju potencijala naprednih performansi električnih vozila. BladeGlider je utjelovljenje pametne mobilnosti, filozofije koja automobile čini uzbudljivijim ponovnim definisanjem načina njihove vožnje, pogona i uključivanja u društvo.

Prvi modeli odlikuju se naprednom konfiguracijom ovjesa sa uskim tragom prednjih točkova i širim tragom stražnjih točkova, čime se omogućavaju optimalna aerodinamična svojstva i stabilnost pri upravljanju.

Vrata visokih bočnih linija koja se otvaraju unazad i prema gore, zaslužna su za impresivan ulazak i izlazak iz automobila. Otvoreni krov BladeGlidera ojačan je integrisanom strukturom za zaštitu od prevrtanja koja nudi spoj uzbuđenja otvorenog trkaćeg automobila i sigurnosti coupéa.

Vozač je smješten u formaciji sličnoj vrhu strijele blago ispred dva putnika koji mogu uživati u većem prostoru za noge. Svi putnici imaju panoramski pogled zahvaljujući vjetrobranskom staklu kokpita koje se proteže u krov. Komande sistema BladeGlidera koje se nalaze na upravljaču, spojene su sa naprednim ekranom koji prikazuje brzinu, stanje baterije, način rada za prikupljanje energije i grafički prikaz obrtnog momenta. Uz središnji ekran nalaze se dva ekrana na kojima se prikazuju snimke sa kamera okrenutih unazad smještenih odmah iza prednjih točkova, koje prikazuju prostor sa bočnih i stražnje strane automobila. Taj je dizajn sa dva ekran alternativa za retrovizore smještene na vratima, čime se poboljšavaju aerodinamična svojstva BladeGlidera. Kad je odabrana vožnja unazad, prikaz na ekranima se mijenja i prikazuje sliku sa dvije kamere smještene na stražnjem dijelu strukture za zaštitu od prevrtanja, te se tako olakšava kretanje unatrag.

Pogon je u potpunosti električni sa vrhunskim performansama, a čine ga tehnologija baterije i motora koju je razvio partner Nissana u projektu BladeGlider, društvo Williams Advanced Engineering. Najveća brzina predstavljenih modela prelazi 190 km/h*, a od 0 – 100 km/h ubrzavaju za manje od pet sekundi*. Pogon stražnjih točkova omogućavaju dva električna motora od 130 kW, po jedan za svaki točak.

Sistem uključuje usmjeravanje obrtnog momenta radi kontrole momenta koji dolazi do pogonskih točkova, čime se dodatno poboljšava upravljanje. Ako dođe do podupravljanja automobila, usmjeravanje obrtnog momenta automatski šalje više momenta vanjskom točku radi ublažavanja podupravljanja.

Sistemi usmjeravanja obrtnog momenta osmišljeni su u cilju unapređenja iskustva u vožnji, a ne radi upravljanja vožnjom, te imaju tri načina rada: ugašeno, okretno i drift.

Snagu osigurava litij-ionska baterija visokih performansi od 220 kW sa pet modula. Za bateriju i za motore razvijeni su posebni sistemi hlađenja.

„Ti prototipi utjelovljuju nastojanja Nissana da proširi svoju filozofiju pametne mobilnosti koja kombinuje užitak u vožnji i odgovornost prema okolišu. Nissan vjeruje da bi se zaljubljenici trebali radovati budućnosti sa nula emisija, a BladeGlider savršen je dokaz za to. To je električno vozilo stvoreno za obožavatelje benzina”, izjavio je Daniele Schillaci, izvršni potpredsjednik Odjela za marketing i prodaju društva Nissan Motor Co., Ltd.

U unutrašnjosti BladeGlidera vidljiva je inspiracija sportskim vozilima, posebno u trkaćim sigurnosnim pojasevima za sve putnike. Sjedišta savršeno podupiru tijelo i noge vozača i putnika. Presvučena su naprednim spojem tkanine i premaza od epoksidne smole, što za posljedicu ima čvrst materijal za odlično prijanjanje koji putnicima nudi udobnost, a istovremeno ih drži na njihovim mjestima.

Dostupne su dvije boje – zelena Cyber i narančasta Stealth. Te su boje upotrijebljene na gornjim dijelovima naslona sjedala te su obrubljene srebrnim reflektirajućim materijalom radi postizanja upečatljivog sportskog izgleda. Donji dio sjedišta je crne boje sa uzorkom, a rubovi sjedišta su zeleni i narančasti.

U Rio de Janeiru će biti predstavljena dva BladeGlidera. Jedan će se nalaziti u olimpijskom parku, a drugi će biti na raspolaganju za dinamičnu vožnju predstavnicima medija i VIP osobama.

*Procijenjene vrijednosti

Ključni statistički podaci za BladeGlider
Najveća brzina > 190 km/h (115 milja na sat)
Ubrzanje 0 – 100 km/h (s) < 5 sekundi
Snaga 200 kW (268 KS)
Najveći obrtni momenat 707 Nm
Masa 1300kg
Dužina 4300 mm
Širina 1850 mm
Visina 1300 mm
Međuosovinski razmak 2800 mm

 

Kategorije: Koncepti