Novi BMW M6

Novi BMW M6

BMW je predstavio novi model M6 a koji je preuzeo sve najbolje od M5. BMW M6 dolazi prvo u kabriolet izvedbi a nakon toga i kupe izvedba. Motor je 4.4-litarsi V8 čije je kodno ime je S63. Ovaj V8 motor isporučuje 560 KS i 680 Nm, a snaga je dostupna već od 1.500 do 5.750 o/min.

Snaga se prenosi putem sedmostepenog mjenjača s dvostrukom spojnicom kao što je slučaj i kod M5. Iz BMW-a tvrde da će M6 Coupe do 100 km/h stizati za 4,2 sekunde, a kabriolet izvedba za 4,3 sekunde. U BMW-u razmatraju i mogućnost puštanja i šestostepenog manuelnog menjača, ali do toga još neće doći,bar do same premijere automobila. BMW je “prepisao” i potrošnju goriva koja je smanjena za 30% kao i kod modela M5, a snaga je povećana za 10%.

Kako bi 560 konjskih snaga bilo upravljivo BMW je u novi M6 ubacio i Active M Differential, elektronski kontrolisan diferencijal sa ograničenjem proklizavanja sa više lamela, koji funkcioniše u saradnji sa DSC-om i novim Dynamic Damper Controls sistemom. On putem elektro-hidraulike poboljšava silu amortizovanja po potrebi, u skladu sa podešavanjem i situacijom na putu.

BMW M6 opremljen je sa masivnim 16,1-inčni keramičkim kočionim diskovima naprijed, kočiona kliješta su još impresvinija. Radi se o šestostepenim kočionim čeljustim obojenim u plavo i sa ne zaobilaznim M znakom. Pozadi su jednako impresivne brojke kada su u pitanju kočnice. Diskovi su promjera 15,6-inčna a kočione čeljusti su jednoklipne. Aluminijumske felge promjera su 19 inča, naravno u M izvedbi, a na njima su gume dimenzija 265/40 R19 naprijed i 295/35 R19 nazad. Onim zahtijevnim kojima su 19 inčne felge male, mogu poručiti one od 20 inča koje dolaze kao opcija.

Tačna masa automobila nije navedena, bilo da se radi o kupeu ili kabrioletu, ali zasigurno da je ona manja u odnosu na prethodni model. Dokaz za to je i krov od ugljeničnih vlakana na kupeu modelu. Prodaja kabrioleta startat će u junu, dok će kupe stići nešto kasnije u toku ljeta, kao model za 2013. Zvaničnu svjetsku premijeru imat će u Ženevi na Auto salonu.

Kategorije: Automobili