Nissan Juke-R

Nissan Juke-R

Nissan Juke-R prvi svoje predstavljanje imao je u španskoj Malagi krajem prošlog mjeseca. Crossover brtualnih performansi nakon velikog truda i rada sada je potpuno otkriven, ali i dalje samo u konceptnom obliku. Nadamo se da će takva odluka biti kratkotrajna i da će se naći na tržištu vrlo brzo.

Nissanov  ogranak u evropi u saradnji sa tunerom RML napravio je brutalnog crossovera koji je zasnovan na tehnologiji preuzetoj od super sportaša GT-R. Iako vanjštinom Juke-R prati linije klasičnog crossovera, oni ništa drugo nemaju zajedničko. Čak je i čitava šasija prerađena, sa velikim brojem ojačanja i novih dijelova, ali i izbačenih dijelova klasične šasije. Korišteni su materijali kao što je karbon koji je preradjenom Juke-R modelu dao veću čvrstoću i manju kilažu. Tu je i brdo elektronike preuzete s Nissana GT-R, njegov ovjes, ali i motoru koji je također od njega posuđen.

Juke-R kako i priliči ovakvom automobilu sada ima i agresivan izgled, a postignut je većim i širim prednjim branikom u kojem su smješteni ogromni usisnici zraka, drugačijim podnicama, 20-colnim felgama takođe posuđenim od Nissana GT-R, te stražnjem braniku kojim dominiraju ispušne cijevi i ne zaobilazni difuzor, koji jasno daje do znanja kako ovo nije klasični Nissanov crossover.

Unutrašnjost automobila ostala je bez stražnje klupe, a umjesto nje došao je sigurnosni kavez. Tu su sportska sjedišta i upravljač preuzeti od Nissana GT-R, ali i njegove nožne komande te niz elemenata unutrašnjosti poput centralne konzole kojom dominira ekran osjetljiv na dodir.

Pod poklopcom motora skriva 3.8-litarski V6 biturbo motor koji razvija snagu od 480 KS. Snaga se prenosi na sve točkove preko GT-R mjenjača i ovjesa. Tačne specifikacije nisu još dostupne, ali  trebale bi biti do kraja ovog mjeseca. Naime tada suzakazana prva testiranja Nissana Juke-R.

Kategorije: Sportisti