Lauge Jensen – Viking Concept

Viking

Lauge Jensen – Viking Concept

Lauge Jensen Motorcycles je u Monaku na Top Marques luxury brands showu predstavio novi motocikl nazvan Viking Concept. To je dizajnerska studija nastala kao plod zajedničkog rada dvojice najvećih danskih dizajnerskih talanata: Anders Kirk Johansen je industrijalac, čija porodica je izumila LEGO™, dok je Henrik Fisker renomirani autombilski dizajner.

Viking_r

Rezultat je motocikl koji zadržava vizuru klasičnog cruisera, dinamičnog oblika, sa neprekinutom valovitom linijom koja se proteže od rezervoara za gorivo, preko sjedišta do stražnjeg blatobrana.

Viking_m

Pokreće ga zrakom hlađen V2 motor, sa cilindrima postavljenim pod uglom od 45°, a koji razvija 100 KS, te zadovoljava Euro 4 norme o emisiji polutanata. Zahvaljujući 6-stepenom (5 + overdrive) mjenjaču, maksimalna brzina ovog 299 kg teškog motocikla doseže 210 km/h.

Viking_c

Prema prvim najavama, moguća je i proizvodnja limitirane serije ovih motocikala čija bi početna cijena bila 42.800 eura, dok bi u bliskoj budućnosti započela i serijska proizvodnja sličnog motocikla sa prihvatljivijom cijenom.

Viking_s

Kategorije: Motori