Nissan razvio prvi prototip „samočistećeg“ automobila

Nissan sistem pranja

Nissan razvio prvi prototip „samočistećeg“ automobila

Pranje automobila je ponekad mukotrpan posao – pritom i skup. Zato je Nissan započeo testiranje inovativne boje koja odbija blato, kišu i svakodnevnu nečistoću, a koja će možda omogućiti da vozači više nikad neće morati prati svoje vozilo.

Posebno osmišljenom superhidrofobičnom i oleofobičnom bojom (što znači da odbija vodu i ulja), obojen je potpuno novi Nissan Note, pa je tako postao prvo samočisteće vozilo na svijetu.

Kako bi se procijenile stvarne mogućnosti naknadnog nanošenja superhidrofobične boje, inženjeri u Nissanovom Evropskom tehničkom centru idućih će mjeseci samočisteći Note testirati u različitim uslovima korištenja.

Nissan je prvi proizvođač automobila koji je tehnologiju nazvanu Ultra-Ever Dry® primjenio na automobilskoj karoseriji. Stvarajući zaštitni sloj zraka između boje i okoline, ona efikasno sprječava stvaranje mrlja nastalih zaostalim kapima i prskanjem površine karoserije s ceste.

Nissan sistem pranja_

To, međutim, nije prvi put da se „samočisteća“ tehnologija upotrebljava na Nissanu Note. Automobil već raspolaže funkcijom „operi i osuši“ na kameri za vožnju unazad. Pritom voda i zrak pod pritiskom, automatski čiste objektiv kamere i tako garantuju da sigurnosni senzori rade u svim uslovima.

Zasad se boja, koju je na tržište stavila kompanija UltraTech International Inc.®, pokazala efikasnom u uobičajenoj upotrebi po kiši, rosulji, mrazu, bljuzgavici i prolaskom kroz lokve. Iako zasad nema planova da se tehnologija iskoristi u serijskoj proizvodnji, Nissan će nastaviti razmatrati njene mogućnosti kao opcije za naknadnu upotrebu.

Geraldine Ingham, glavni menadžer marketinga za Nissan Note, kaže, “Nissan Note pomno je osmišljen da ukloni stres iz vožnje, a Nissanovi inženjeri stalno smišljaju nove načine olakšavanja života porodice. Posvećeni smo rješavanju svakodnevnih problema s kojima se suočavaju naši kupci, pa ćemo uvijek biti otvoreni za testiranje uzbudljivih, naprednih tehnologija poput ove nevjerovatne boje.”

Potpuno novi Nissan Note već je ispunjen inovativnim tehnologijama koje vožnju čine sigurnijom. Upozorenje na napuštanje vozne trake i vozila u mrtvom uglu, te otkrivanje pokretnih objekata dijelovi su Nissanovog Safety Shield sistema. Tu jedinstvenu opremu pokreće tehnologija panoramskog monitora, koja se bazira na jedinstvenoj samočistećoj stražnjoj kameri – inovaciji koja je prvi put iskorištena u vozilu B segmenta.

Kategorije: Nekategorizirano